Na Trgu Republike u Beogradu pronađeni ostaci Virtemberške kapije

U septembru su radovi na rekonstrukciji Trga republike privremeno obustavljeni jer su radnici pronašli brojne arheološke predmete, kao i ostatke kapije.

Na Trgu Republike u Beogradu pronađeni ostaci Virtemberške kapije Foto: Shutterstock

Tokom rekonstrukcije Trga republike otkriveni su ostaci Virtemberške kapije, potvrdio je za RTS, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda nam je zvanično dostavio svoje nalaze. Ostaci kapije koji su nađeni na Trgu Republike su ostaci Virtemberške kapije“, istakao je Vesić.

Dodao je i da je to je kapija koja je podignuta za vreme austrijske vladavine nad Beogradom od 1717. do 1739. godine. Kapija dobila je ime po princu Aleksandru od Virtemberga, koji je bio zapovednik Beograda i guverner Srbije od 1720. do 1733. godine.

Kada su Turci zavladali gradom, preimenovana je u Stambol kapiju (Istanbul kapusu), po Carigradskom putu, koji je kroz nju prolazio.

Tokom turske vladavine Srbi koji bi se pobunili nabijani su na kolac u blizini kapije, pa je stoga one postala simbol srpskog stradanja pod Osmanlijama. Srušena je 1866. godine po naredbi kneza Mihaila Obrenovića.

Pročitajte i Ispod Trga Republike u Beogradu otkrivene drvene kocke iz 19. veka

U septembru su radovi na rekonstrukciji Trga republike privremeno obustavljeni jer su radnici pronašli brojne arheološke predmete, kao i ostatke kapije.

Osim toga, otkriveni su i ostaci dva uništena rimska groba, što je i bilo i za očekivati kada se uzme u obzir da se prostor Trga republike u celini nalazi u zaštićenoj zoni antičkog Singidunuma, koji je utvrđen za arheološko nalazište - kulturno dobro 1964. godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.