Italijanski naučnici napravili jednačinu savršene pice

Ako želite da probate najsavršeniju picu, imate dve opcije: jedna je da odete u Rim i naručite svežu margaritu iz peći od cigala, a druga je da rešite termodinamičku jednačinu pomoću koje možete da ispečete neverovatnu italijansku picu u svom električnom šporetu.

Italijanski naučnici napravili jednačinu savršene pice Foto: Shutterstock

Ovo je bila tema rada "Fizika nastanka dobre pice", objavljenog ranije ove godine u časopisu arXiv. U istraživanju su učestvovala dva fizičara - Andrej Varlamov sa Instituta za superprovodnike, okside i druge inovativne materijale i uređaje u Rimu i Andreas Glac sa Univerziteta Severni Ilinojs- i jedan prehrambeni antropolog Serđio Graso, autor i producent koji živi u Rimu.

Tajna nastanka savršene pice je sama fizika pećnice. Sa vatrom u jednom uglu, toplota se širi ravnomerno kroz zakrivljene zidove i pod rerne, osiguravajući da se pica ravnomerno peče sa svih strana. U idealnim uslovima, pica margarita bi dosegla savršenstvo kroz dva minuta na 330 stepeni celzijusa.

Pogledajte i Hrana za bogove: Slatka tajna sicilijanskog gradića

Pošto, verovatno, nemate pećnicu od opeke kod kuće, autori rada su detaljno opisali kako možete da simulirate sa električnim šporetom da biste napravili savršenu picu.

Ako pečete picu u električnoj rerni, velike su šanse da se vaša pica nalazi na metalnom ležištu. Pošto je toplotna provodljivost metala znatno jača od opeke, dno vaše pice će upiti toplotu mnogo brže od ostatka pice. Što znači da ako biste pekli picu na 330 stepeni dva minuta, ona bi se ugljenisala.

Pogledajte i Po majanskom receptu: Kako se pravi čokolada? (VIDEO)

Koristeći dugu termodinamičku jednačinu, autori su utvrdili da pica pečena u električnom šporetu može ispuniti slične uslove kao pica iz peći od opeke. Savršena temperatura za improvizovanu kućnu varijantu je 230 stepeni celzijusa, a odgovarajuće vreme bi bilo 170 sekundi.

Autori su zaključili da iako ne možete napraviti istu picu kao iz italijanskih peći, bar možete učiniti značajan korak ka tome.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.