Zemlja ima još dva "prirodna satelita" sačinjena od prašine

Mađarski astronomi i fizičari, nakon više od pola veka špekulacija i kontroverzi, su konačno potvrdili postojanje dva "meseca" u orbiti Zemlje, potpuno sačinjenih od prašine.

Zemlja ima još dva "prirodna satelita" sačinjena od prašine Foto: Shutterstock

Tim je uspeo da uhvati fotografije zagonetnih oblaka koji se nalaze na oko 400.000 kilometara od naše planete, što je približno kao i udaljenost Meseca. Istraživači su i prethodno izveli zaključak o prisustvu neke vrste Zemljinih prirodnih pratilaca, ali oblaci prašine nisu bili vidljivi sve do 1961. godine. Međutim, čak i nakon što ih je primetio poljski astronom Kazimješ Kordilevski, njihovo prisustvo je podvrgnuto ispitivanju. 

Vodimo vas na Mesec: Neverovatan 4K video prikazuje zapanjujuće detalje Zemljinog satelita (VIDEO)

"Ovi oblaci prašine su dva od najtežih predmeta za pronalaženje. Iako su blizu Zemlje, u velikoj meri su previđeni od strane istraživača", kaže autor studije Judit Sliz Balo sa Univerziteta Etvoš Loran iz Mađarske. 

Koautor studije Gabor Horvat, fizičar sa Univerziteta Etvoš Loran, kaže da se istraživanje dinamike ovih oblaka "može završiti kao najvažnije po sigurnost navigacije u svemiru".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...