5 stvari o smrdibubama koje bi trebalo da znate

Svi smo svedoci prave najezde smrdibuba koja traje već neko vreme. Ove godine uslovi su bili pogodni za brojnost ovih insekata, a naše domove su okupirale zato što im je potrebno sklonište od predstojeće zime. Stručnjaci kažu da ćemo morati da ih trpimo do prvog mraza.

5 stvari o smrdibubama koje bi trebalo da znate Foto: Shutterstock

Postoji oko 5.000 vrsti smrdibuba, insekata u obliku štita koji pripadaju porodici Pentatomidae. Jedna od najzloglasnijih iz ove porodice je braon smrdibuba (Halyomorpha halys). Njujorker je opisao ove insekte kao "najštetnije, najdosadnije i verovatno najružnije" od svih smrdibuba. A evo šta bi trebalo da znate o njima.

Sprej smrdibube ima nešto zajedničko sa peršunom

Tvor, ili stare čarape su samo neke od stvari koje su upoređivane sa smradom braon smrdibube. Dva glavna jedinjenja odgovorna za smrdljivi sprej ovog insekta su trans-2-octenal i trans-2-decenal. To su ista jedinjenja koja peršunu daju miris.

Ova jedinjenja u spreju insekta možda imaju još neku svrhu osim odbrane od predatora. Prema studiji iz 2016. godine, ova jedinjenja "sprečavaju rast bakterija", a rezultati studije sugerišu "da su jedinjenja braon smrdibube stvarno antibakterijski agensi i da multifunkcionalno služe ovim insektima".

Pogledajte i 10 najvećih insekata na svetu

Smrdibube uništavaju useve

Braon smrdibube se hrane sa preko 100 vrsta useva. Da bi se hranile, bube probijaju površinu biljaka i svojim ustima piju tečnost. Ovo u plodovima poput jabuka izaziva trulež. Farmeri u istočnom delu Sjedinjenih Država su 2010. godine procenili da su braon smrdibube uništile jabuke u vrednosti od 37 miliona dolara. 

Saznajte i Zašto insekte privlači jako svetlo

Na hiljade smrdibuba mogu da okupiraju vaše domove

Pre zime smrdibube traže toplo i suvo mesto kako bi ušli u dijapalans - stanje u vidu hibernacije - koje traje do proleća. Ovi insekti će na otvorenom prezimiti u mrtvim stablima, ali često kroz otvorene prozore i vrata nalaze svoj put unutar domova ljudi. 

Jednom kada smrdibuba pronađe svoj dom, izbaciće feromon koji privlači druge insekte u istu oblast. 

Prilično su dobri letači

U domovima su smrdibube letargične, zuje okolo zahvaljujući svom stanju hibernacije. Ali u divljini ovi insekti su dobri letači. Istraživanje je pokazalo da smrdibube mogu preći oko dva kilometra u roku od 24 sata.

Pogledajte i Čudo prirode: Neverovatan izgled insekta (VIDEO)

Ovi insekti nisu opasni

Braon smrdibube ne bodu i ne grizu. Njihov glavni odbrambeni mehanizam je njihov smrdljivi sprej. Ali neki ljudi mogu imati alergijske reakcije, uključujući rinitis, konjunktivitis ili dermantitis od prskanja.

Ovi insekti nisu otrovni, tako da neće povrediti vaše kućne ljubimce, iako hemikalije u njihovom spreju mogu učiniti da vaši kućni ljubimci povraćaju i balave.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...