Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju

Svet nije baš onakav kakav se čini. Većina mapa koje svakodnevno koristimo zasnovane su na Merkatorovoj projekciji od pre 450 godina. Čak je i "Google Maps" koristio varijantu ove projekcije sve do pre nekoliko meseci.

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju Foto: Shutterstock

Nil Kaj, stručnjak za klimatske podatke u Meteorološkoj kancelariji u Velikoj Britaniji, napravio je vizuelizaciju mape koja se menja između Merkatorove projekcije i istinitih veličina država u odnosu na druge zemlje. Merkatorova projekcija izobličava pravu veličinu mnogih zemalja, posebno onih daleko od ekvatora.

Pogledajte i:  Jedna od najlepših mapa sveta ikada napravljena

Po novoj mapi, Rusija, Kanada, Grenland, Evropa, delovi Azije i Sjedinjene Države znatno su umanjene. Merkatorova projekcija prikazuje Grenland kao površinu veću od Afrike, dok je u stvarnosti Afrika veća čak 14 puta.

Foto: Shutterstock

Saznajte i:  Kakva bi nam bila mentalna slika sveta da nema mapa?

Merkatorovu projekciju mape je prvi predstavio flamanski kartograf Gerhard Merkator 1569. godine. Bila je izuzetno korisna za istraživanje jer omogućava navigaciju pod pravom linijom i održava pravi oblik država. Ali kada prenesete trodimenzionalni oblik, kao što je globus, na dvodimenzionalnu površinu, nešto mora da popusti. U ovom slučaju to je izobličavanje veličine i udaljenosti država koje su bliže polovima.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.