Čarls Darvin, otac teorije evolucije, je bio oženjen svojom bliskom rođakom

On je otac teorije evolucije čija su otkrića revolucionirala naše razumevanje genetike, ali čak ni Čarls Darvin nije bio oslobođen ćudljivosti DNK.

Čarls Darvin, otac teorije evolucije, je bio oženjen svojom bliskom rođakom Foto: Profimedia

Iako se brakovi između bliskih rođaka danas čine kao društveni tabui, oni su u prošlosti zapravo bili prilično česti, posebno u aristokratskom društvu i kraljevskim porodicama.

Od članova egipatskih dinastija do dinastije Habzburg koja je vladala Austrijom, brak između članova porodica bio je sredstvo za zadržavanje moći i bogatstva unutar sigurnog kruga ljudi. U viktorijanskoj Engleskoj, brak je više smatran poslovnim odnosom nego ljubavnim. 

Ipak, posledice ovakvih brakova bile su očigledne - visoka stopa smrtnosti novorođenčadi, razni defekti i mentalne bolesti bile su učestalije kod dece začete iz incestuoznih odnosa.

Pogledajte i Istine i zablude o Čarlsu Darvinu

Ovakav “trend” nije zaobišao ni porodicu Darvin-Vedžvud, čija zajednica datira iz 18. veka.

Erazmo Darvin, Čarlsov deda sa očeve strane koji je bio uspešan lekar, pesnik i pronalazač, i Džozija Vedžvud, slavni grnčar i tvorac kompanije “Džozija Vedžvud i sinovi”, videli su priliku za proširenjem svog bogatsva i uticaja u spajanju porodica. Od tog trenutka, nekoliko članova porodice se venčalo, što je kasnije dovelo i do incesta.

Saznajte i Kako je izgledao jedan Darvinov dan?

Troje od desetoro dece Čarlsa Darvina umrlo je u najranijim godinama života, dok troje nikada nisu dobili svoje potomstvo, iako su bili u braku godinama. Španski i američki naučnici koji su proučavali porodično stablo Čarlsa Darvina ustanovili su da je glavni krivac za to incest. Naime, Čarls Darvin bio je oženjen svojom rođakom prvog kolena, Emom Vedžvud.

Pročitajte i Potvrđena još jedna teorija Čarlsa Darvina

U studiji objavljenoj u naučnom žurnalu Bioscience je genealogija porodice Darvin-Vedžvud objašnjena kompjuterskim programom koji računa koeficijent incesta, odnosno mogućnost da pojedinac ima dve jednake kopije gena, što je posledica incesta.

Rezultati analize porodice Darvin su pokazali da su Darvinova deca trpela velik stepen incesta. Naučnici su analizu proširili i na šire srodnike i utvrdili i da postoji visok stepen veze između smrtnosti dece i incesta.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.