Nobelova nagrada za mir za borbu protiv seksualnog nasilja u ratu

Kongoanac Denis Mukvege i Nadia Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelovu nagradu za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružje u ratu, saopšteno je u Oslu.

Nobelova nagrada za mir za borbu protiv seksualnog nasilja u ratu Foto: Reuter/Nerijus Adomaitis

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi. Murad, pripadnica Jazidi zajednice bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja. 

Oni su dobili nagradu za "svoje napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanim sukobima", saopštio je Norveški Nobelov komitet. 

Foto: AP/Susan Walsh

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadia Murad su otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo sukoba kao što je pokret "MeToo" koji je nastao pre godinu dana otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija Frans pres. 

Pogledajte i Čovek koji je odbio Nobelovu nagradu za mir

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je bila Međunarodna kampanja za uništenje nuklearnog oružja (ICAN) zbog napora u privlačenju pažnje javnosti na katastrofalne humanitarne posledice upotrebe nuklearnog oružja. 

Foto: EPA/Patrick Seeger

Već su dodeljene ostale ovogodišnje Nobelove nagrade: za medicinu, fiziku i hemiju i ostaje još da se objavi nagrada za ekonomiju. Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodeljuje u Norveškoj. 

Pogledajte i 6 zanimljivosti koje možda niste znali o Nobelovoj nagradi

Ove godine izostaje dodela Nobelove nagrade za književnost, koja je odložena za jednu godinu zbog skandala o silovanju koji je potresao švedsku Akademiju u okviru tornada pokreta "Me Too".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.