Gordijev čvor: Spašeno pet malih veverica sa umršenim repovima

Pet beba veverica je spašeno nakon što su pronađene sa uvezanim repovima. Smatra se da se formiranje čvora desilo slučajno dok su se mladunci meškoljili u svom gnezdu.

Gordijev čvor: Spašeno pet malih veverica sa umršenim repovima Foto: Profimedia

Slučajni prolaznik primetio je bizarnu scenu u Viskonsinu u Sjedninjenim Državama i odneo mladunce u Centar za rehabilitaciju divljih životinja, gde su veterinari radili na tome da ih oslobode.

"Možete da zamislite kako je strašno izgledala ta uplašena, uznemirena kulga veveričje energije. Tako da je naš prvi korak bio da uspavamo svih pet veverica u isto vreme", napisali su zvaničnici na fejsbuku.

Sa uspavanim životinjama, veterinari su proveli 20 minuta u odmršavaju "gordijevog čvora" od veverica i materijala iz gnezda. 

Foto: Profimedia

Trava, mrvice i delovi plastike su takođe bili sastavni deo veza. 

"Bilo je nemoguće reći čiji je rep čiji. Bili smo zabrinuti zato što su svih pet veverica pretrpele različite stepene oštećenja kože repa uzrokovanih nedostatkom cirkulacije", kažu iz centra.

"Sada im se sijaju oči, a tri od njih imaju žbunaste repove, te ćemo morati da ih posmatramo još nekoliko dana kako bismo pratili nekrozu repova dobijenu slabim protokom krvi", dodaju veterinari.

Foto: Profimedia

Izvor: independent.co.ukbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.