6 groznih stvari koje leptiri vole da jedu

Pored nektara iz cveća kojim se hrane, predstavljamo vam još neke omiljene obroke ovih veličanstvenih insekata.

6 groznih stvari koje leptiri vole da jedu Foto: Shutterstock

Leptir je voljena kulturna ikona, proslavljen u umetničkim delima i poštovan kao simbol mnogo čega - od ljubavi do ponovnog rođenja. Ali ovi insekti nisu toliko bajni kao što izgledaju, bar ne njihovi obroci: 

Blato 

Nakon oluje, u nekim oblastima, nije neuobičajno videti čitav roj leptira kako stoji na zemlji i usisava blato. Ova praksa je poznata kao "valjanje u blatu". Naučnici veruju da određene vrste leptira ovo rade kako bi nadoknadili količine soli, azota, proteina i aminokiselina.

Jedna od najvećih prirodnih misterija: Otkrivena tajna kraljevskog leptira

Suze i znoj

Ako vam leptir sleti na ruku, nemojte misliti da mu se sviđate. On nije tu zbog prijateljstva, već zbog vašeg znoja. A možda ga interesuju i vaše suze. Naime, 2014. godine, posmatran je leptir dok pije suze kaimana, a foto-dokazi pokazuju da leptiri takođe piju i suze kornjača.

VIŠE O... Redak fenomen: Leptiri piju kornjačine suze

Urin

Leptiri "obožavaju" urin - "činjenica koju koriste kolekcionari", kažu autori Priručnika za posmatranje leptira. Neke vrste leptira će čak konzumirati i sopstvene telesne tečnosti.

Krv

Ako se slučajno posečete, nemojte se čuditi ako se tu nađe neki leptir i počne da prečišćava vašu krv - tako što je pije. Iz perspektive leptira, velike životinje, kao i ljudi, su verovatno veliki restorani. Životinje su pune svih vrsta hranljivih sastojaka, sa kojima će se leptiri počastiti ako im se ukaže prilika.

Pogledajte i 9 zanimljivosti o leptirima koje niste znali

Trulo meso

Raspadnuto životinjsko meso je omiljena hrana leptirima, toliko da su istraživači počeli praviti zamke za tropske leptire koristeći glave škampa i komade mrtve zmije. Ključna je tekstura, pošto leptiri nemaju zube, mogu samo da "ližu" trulo meso. Mamci se postave, a potom se proveravaju u ciklusu od pet dana, ali sa dodatnim mamcima koji se postavljaju svakog dana kako bi se osiguralo raspadanje mesa.

Izvor: mentalfloss.combonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.