Neverovatan uspeh za spas ugroženih velikih mačaka: Rođeni prvi lavići iz epruvete! (VIDEO)

U Konzervacionom centru Ukutula u Južnoj Africi, rođeni su prvi lavići iz epruvete, a naučnici tvrde da je ovo neverovatan uspeh za spašavanje visoko ugroženih vrsta velikih mačaka.

Neverovatan uspeh za spas ugroženih velikih mačaka: Rođeni prvi lavići iz epruvete! (VIDEO) Foto: YouTube/printscreen

Tim eksperata sa Univerziteta u Pretoriji je sproveo ovu pionirsku, vantelesnu oplodnju velikih mačaka. Oni su seme mužjaka lava položili unutar lavice i nakon tri i po meseca ona je donela na svet dva zdrava lavića.

Pogledajte i Naučnici prvi put klonirali majmune - da li su ljudi sledeći? (VIDEO)

Naučnici kažu da postoje ogromne pretnje za divlje životinje zbog gubitka staništa, kao i drugih pritisaka stvorenih ljudskom aktivnošću koji takođe utiču na velike mačke. Zbog toga su mnoge vrste upisane kao ranjive ili ugrožene. Ipak, naučnici tvrde da ovo istraživanje može pomoći u borbi protiv izumiranja velikih mačaka.

"Da bismo imali priliku da stabilizujemo populaciju, čak i sa veštačkom oplodnjom, moramo imati potrebne tehnike i biti ispred vremena, kada je to potrebno", kaže profesor Gansvint sa Univerziteta u Pretoriji.

Saznajte i Kako stvarno nastaju bebe iz epruvete?

Glavni istraživač projekta, doktorka Izabela Kalealta, se nada da, na osnovu ovog istraživanja, mogu nastaviti sa procedurom na nekim ugroženijim vrstama velikih mačaka, kao što su snežni leopard ili tigar.

Manje od 4.000 tigrova je ostalo u divljini u Aziji, manje od 7.000 snežnih leoparda u planinama centralne Azije, i oko 300 pirinejskih riseva u Španiji. 

Pogledajte i Život kralja džungle: 14 zanimljivosti o lavovima koje možda niste znali

Na tlu Afrike postoji oko 18.000 lavova u divljini, zahvaljujući uspešnoj konzervaciji i uzgoju.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.