U San Francisku roboti prave pljeskavice: Da li će mašine zameniti kuvare?

U San Francisku, u novom restoranu brze hrane "Kreator" vlasnika grčkog porekla, pljeskavice će praviti roboti, a evo i kako će to sve funkcionisati...

U narednoj fazi će aplikacija za "pametne telefone" omogućiti kupcima da sami naručuju, sa specifikacijama "do u mililitar sosa koliko bi hteli na svom hamburgeru".

Kada bude problema s robotskom mašinom, kada nešto treba dopuniti, ili kada neka pljeskavica "zaluta", kelnerima - "poslužiteljima robota" će upozorenje stizati direktno na njihove kompjutrerizovane ručne satove "epl", da bi intervenisali. 

Iako se uobičajeno kaže da "roboti kradu naša radna mesta", ova mašina je projektovana da na minimum smanji radnje koje se beskonačno ponavljaju i koje su nezdrave, poput višečasovnog stajanja kraj zadimljenog roštilja. 

Električni roštilj na kojem robot peče pljeskavice je u potpuno zatvorenom, izolovanom delu mašine, u kojem više filtera neprekidno čisti vazduh. Zato kada se uđe u restoran, neće biti ni traga od mirisa dima, što se u San Francisku smatra posebnim kvalitetom.

Pomfrit, salate i druge stvari na meniju pripremaju ljudi u kuhinji. "Mašina ne može napraviti sosove", kaže vlasnik. "Mi ćemo ih praviti, kao i druge sastojke koji ulazi u mašinu, ljudi su deo procesa. Mašine nikada neće zameniti kuvare". 

Dugačak četiri metra, 350 senzora

Robot koji namerno nije dobio ime nalik na ljudsko, dugačak je više od četiri metra, a koristi 350 senzora i čak 20 spregnutih računara za obavljanje svog posla. Pljeskavicu pravi za pet minuta, te obe mašine u tom prvom restoranu proizvode 130 hamburgera na sat. 

"Eater" piše da je "izlog i tu ključ koncepta" - čitav proces je vidljiv gostima koji mogu kroz staklo odmeriti svaki sastojak koji ulazi u njhovu pljeskavicu ili se redja na nju. 

Saznajte i Da li su roboti budućnost?

Restoran ima svega nešto više od 200 kvadratnih metara, u minimalističkim stilu koji je delo vodećeg dizajnera BMW-a, Pera Selvaga: sve je belo, svedeno, nema detalja, nikakvih natpisa, tabli. 

To će, po Vardakostasu, "omogućiti gostima da se usredsrede na važne stvari: na hranu koju jedu i na one s kojima su došli". 

Jedini izuzetak su police s knjigama koje je pažljivo odabrao tim inženjera, s naslovima "Modernistička kuhinja" (Modernist Cuisine) "Biblija ukusa i mirisa" (Flavor Bible), i nekoliko inženjerskih udžbenika. 

Glavni kuvar, mladi šef Dejvid Bordou (David Bordow), došao je iz lokalnog, ali svetski čuvenog i nagrađivanog francuskog restorana "Še Panis" (Chez Panisse), a i sam je diplomirao mašinstvo i dizajn proizvoda. 

Bordou ne samo što je radio s timom projektanata robotske mašine da bi im preneo šta je potrebno znati da bi se shvatilo iskustvo korisnika, već im je pomogao da razumeju šta se uopšte ljudima sviđa u hrani. To je značilo razvijanje ponude sosova i začina, i nalaženje idealnih kombinacija mirisa i ukusa. 

Da bi napravio svoj hamburger, tim je angažovao "Pilot R and D" - kompaniju za inovacije i razvoj hrane iz Kalifornije, koja, kao i inženjerijski tim restorana, ima i kulinarske zvezde. 



ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.