Naselje kao iz naučnofantastičnog filma: Zavirite u neobične okrugle kuće u Holandiji (VIDEO)

Izgrađeno davne 1984. godine prema ideji eksperimentalnog arhitekte i vajara Drisa Kraikampa, ovo neobično naselje izgleda kao da mu je mesto na Mesecu ili bar u dalekoj budućnosti.

Naselje kao iz naučnofantastičnog filma: Zavirite u neobične okrugle kuće u Holandiji (VIDEO) Foto: Shutterstock

Na oko sat vremena od Amsterdama, u Hertogenbosu, glavnom gradu holandske provincije Severni Brabant, nalazi se naselje Bolvoningen. 

Pogledajte i Nakagin kapsula toranj: Život u majušnim futurističkim kockama

Izgrađeno davne 1984. godine prema ideji eksperimentalnog arhitekte i vajara Drisa Kraikampa, ovo neobično naselje izgleda kao da mu je mesto na Mesecu ili bar u dalekoj budućnosti. Ipak, zanimljive građevine u obliku loptica za golf zapravo su dom mnogih ljudi.

Naime, Kraikamp je verovao da je kugla najprirodniji i najsavršeniji oblik za život i da je najlakše približiti se životu u prirodi kroz građevine tog oblika. 

Zaboravljeni kvartovi Pariza: Zavirite unutar francuskih futurističkih građevina

Iako je prečnik ovih kuća oko 5.5 metara, u njih su nekako uspele da se smeste dve spavaće sobe, kupatilo, kuhinja i dnevni boravak. Spavaće sobe su na jednom spratu, a kuhinja i kupatilo na drugom. U potkrovlju je dnevni boravak koji pruža panoramski pogled na okolinu, a zahvaljujući prozorima na vrhu kugle, u kućama ima puno prirodne svetlosti.

Pogledajte i Nehumani uslovi života u Hongkongu: Unutar stanova veličine sanduka i kaveza (FOTO)

Ovi futuristički globusi još više se ističu jer su smešteni pored "normalnih" kuća. U svakom slučaju za neupućene deluju prilično zbunjujuće, posebno iz vazduha. Treba istaći i da se radi o zanimljivom pokušaju jeftinog i standardizovanog stanovanja za socijalno ugrožene. Bile su previđene i za gradnju na vodi, ali zasad nije zabeležen nijedan takav pokušaj.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.