O budućnost veštačke inteligencije na tribini u SKC-u

U utorak 18. juna u 19 časova biće održana CPN tribina utorkom ovoga puta na temu veštačke inteligencije…

O budućnost veštačke inteligencije na tribini u SKC-u Foto: Shutterstock

Činjenica da se nauka i tehnologija dramatično uvlače u sve delove našeg svakodnevnog života, izaziva krajnje spontanu i intuitivnu potrebu ljudi za naučno-popularnom edukacijom. Neophodnost tehničke pismenosti više nije pitanje interesovanja i senzibiliteta već polako postaje pitanje opstanka. Naučna otkrića ljudskog tela ili dubine svemira polako brišu granicu između fantastičnog i mogućeg. Naučno-fantastične priče su odavno počele da se obistinjuju a mi ih svesno ili nesvesno podrazumevamo.

Nekada privilegija pisaca naučne fantastike i ekscentričnih kompjuterskih genijalaca, veštačka inteligencija (VI) je ponovo u modi i zadobija ozbiljnu pažnju naučne zajednice ali i kompanija poput Google-a ili sasvim malih udruženja koja dizajniraju sve: od sledeće generacije pretraživača do mašina koje imaju mogućnost da slušaju, ili da su u stanju da hodaju unaokolo. Ovaj novi ugled veštačke inteligencija ponovo baca svetlost na pitanje u kom pravcu se razvija tehnologija ali i na ono više zlokobno, da li će računarska inteligencija nadmašiti ljudsku, i koliko brzo?

Centar za promociju nauke  u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, u utorak, 18. juna, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a organizuje tribinu sa aktuelnom, provokativnom temom „Budućnost veštačke inteligencije“. Polazeći iz različitih počenih pozicija, učesnici tribine „Budućnost veštačke inteligencije” će biti u prilici da ukažu na određene fenomene nastupajuće veštačke inteligencije u oblasti robotike, etike, filozofije i umetnosti.

Učesnici tribine su:

Prof. dr Milan M. Ćirković, transhumanista
Dr Srđan Stanković, robotičar
Jelena Bogavac, rediteljka
Miljana Milojević, filozofkinja
Moderatorka tribine će biti Marija Nikolić iz Centra za promociju nauke.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.