Vesti

Stogodišnji naučnik uoči asistiranog samoubistva pevao Odu radosti (FOTO)

Foto: EPA/Georgios Kefalas
Foto: EPA/Georgios Kefalas

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Australijski naučnik Dejvid Gudal, koji je odlučio da u Švajcarskoj, uz medicinsku pomoć, sebi oduzme život u 105. godini, veselo je u Bazelu pred novinarima otpevao nekoliko taktova "Ode radosti" iz Betovenove Devet simfonije.

Gudal, koji je rođen 4. aprila 1914. godine, izjavio je na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare da bi asistirano samoubistvo trebalo da bude dostupnije, prenosi AP.

"Ne želim više da živim i srećan sam što imam priliku da život okončam", rekao je Gudal, navodeći da će verovatno umreti uz pomoć smrtonosne injekcije, ali da će metodu ipak prepustiti lekarima.

U Švajcarskoj je asistirano samoubistvo legalno i dostupno, a borci za pravo na smrt podržavaju Gudalov postupak, dok neki kritičari u Švajcarskoj kažu da bi takva vrsta skraćivanja sopstvenog života trebalo da bude dopstupna samo onima koji su neizlečivo bolesni.

Soba u kojoj će Dejvid Gudal okončati svoj život, Foto: AP/Philipp Jenne

Gudal nije bolestan, ali naglašava kako je sve slabiji i sve više u nemogućnosti da živi kako je nekad živeo.

Penzionisan je tek u 102. godini, kao najstariji naučnik u radnom odnosu.

Pogledajte i Istorija milosrdnih ubistava

Ovaj uvaženi botaničar i ekolog je Si-En-Enu rekao da njegov život više nije vredan življenja, izrazivši nadu da će njegova priča dovesti do legalizacije eutanazije u drugim zemljama.

Dejvid sa unukom, Foto: EPA/Sophie Moore

Otac četvoro dece i deda 12 unučardi, ali i dugogodišnji član grupe koja se zalaže za eutanaziju "Egzit internešenel", objašnjava da je prestao da uživa u životu pre pet ili 10 godina, delimično zbog sve slabije pokretljivosti i gubitka vida.

"Voleo bih da mogu da ponovo trčim po poljima i vidim svet oko sebe", rekao je Gudal koji će pre smrti posetiiti porodicu u Francuskoj.

Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje julskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.