Impresivno otkriće: Tehnologija otkrila nove zapise na Kumranskim spisima (FOTO)

Neki fragmenti „Svitaka sa Mrtvog mora“ imaju zapise nevidljive za ljudsko oko, ali je najnovija tenologija, koju je razvila američka svemirska agencija (NASA) , omogućila njihovo otkrivanje.

Impresivno otkriće: Tehnologija otkrila nove zapise na Kumranskim spisima (FOTO) Foto: EPA/Jim Hollander

Tehnologija koju je razvila američka agencija za istraživanje svemira omogućila je da se na nekim od tih odlomaka svitaka otkriju i delovi dosad nepoznatih tekstova, prenosi američka televizija En-Bi-Si.

Otkriće je predstavljeno na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Kao deo projekta digitalizacije svitaka, istraživač Oren Abelman je ispitao nekoliko desetina fragmenata i otkrio „tragove mastila na mnogima od njih, koji su golom oku izgledali prazni“, navela je Uprava u saopštenju.

Pogledajte i Blago Kumrana: 7 otkrivenih tajni Svitaka s Mrtvog mora

Zanimljivo je da jedan od odlomaka nije mogao da bude pripisan nijednom poznatom rukopisu, što otvara mogućnost da pripada nekom još nepoznatom tekstu.

Drugi odlomci su identifikovani kao delovi Biblije - Ponovljeni zakon i Knjiga levitska, a jedan kao apokrifna Knjiga jubileja.

Foto: EPA/Jim Hollander

Izraelski naučnici smatraju da ovi fragmenti pružaju novi uvid u istraživanje Svitaka sa Mrtvog mora.

Pogledajte i 10 najmisterioznijih drevnih spisa

Posebno interesovanje izazazvali su odlomci 147. Psalma, koji nagoveštavaju da je taj tekst originalno bio kraći.

Svici sa Mrtvog mora ili Kumranski spisi sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. u 11 pećina u okolini Kumrana, na severozapadnoj obali Mrtvog mora.

"Prvo otkrivenje po Jakovu": Pronađeni Isusovi zabranjeni spisi (FOTO)

Tekstovi su od velikog istorijskog i verskog značaja pošto sadrže jedine poznate preživele primerke biblijskih dokumenata.

Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, a neki na papirusu. ti spisi većinom datiraju između 150. pre nove ere i 70. godine nove ere. Svici se uglavnom vezuju za esene, drevnu jevrejsku sektu.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.