Mogu li roboti da sastave stolicu brže od vas? (VIDEO)

Grupa istraživača sa singapurskog Tehnološkog univerziteta Nanjang razvila je par robotskih ruku sposobnih za sastavljanje nameštaja.

Mogu li roboti da sastave stolicu brže od vas? (VIDEO) Foto: Youtube printscreen

Video prikazuje kako robotske ruke sastavljaju jednu Ikeinu Stefan stolicu u sklopu studije objavljene 18. aprila u časopisu "Science Robotics".

Roboti su bili u stanju da samostalno sastave stolicu za 20 minuta, koristeći senzore pritiska, 3D kamere i industrijske hvataljke – ruke.

"Vešto rukovanje je znak ljudske inteligencije. Ipak, demonstracije samostalnog rukovanja su do sada bile ograničene na elementarne zadatke", naveli su istraživači predvođeni profesorom Kvang-Cuongom Famom.

Pogledajte i 10 najinteresantnijih robota u istoriji

Naučnici smatraju kako ovo istraživanje otvara mogućnost za robote da samostalno rade u oblasti proizvodnje ili logistike, gde tradicionalni roboti ne predstavljaju održivu opciju.

"Glavni razlog je da zahvat kompleksnog rukovanja kod ljudi zahteva usavršavanje brojnih veština, vizuelnih i taktilnih, do planiranja pokreta, kontrole snage i dvoručne koordinacije, kao i rukovanja i njihovih kompleksnih interakcija", zaključili su.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.