Kako uzimanje lekova protiv bolova u trudnoći utiče na bebu?

Uzimanje lekova protiv bolova, kao što su paracetamol i ibuprofen, tokom trudnoće, može uticati na plodnost deteta u kasnijem životu, ali i na plodnost budućih generacija, pokazalo je istraživanje objavljeno u aprilskom broju časopisa “Environmental Health Perspectives”.

Kako uzimanje lekova protiv bolova u trudnoći utiče na bebu? Foto: Profimedia

Prema novom istraživanju, trudnice bi, ukoliko je potrebno, paracetamol trebalo da koriste što ređe i u što manjim dozama, dok bi ibuprofen trebalo u potpunosti da izbegavaju.

Doktor Rod Mičel sa Univerziteta u Edinburgu i njegove kolege iz univerzitetske bolnice u Kopenhagenu su pre svega gledali efekte paracetamola i ibuprofena na testise i jajnike kod beba. 

Pogledajte i Kako deluju lekovi protiv bolova? (VIDEO)

Pošto testisi ne samo da proizvode spermu već luče i testosteron, ispostavilo se da oba leka loše utiču na muške hormone.

Sa druge strane, kada je reč o ženskim jajnicima, bebe koje su tokom fetalnog perioda bile izložene paracetamolu u trajanju od jedne nedelje imale su oko 40 odsto manje jajnih ćelija. Nakon izloženosti ibuprofenu, broj ćelija je skoro prepolovljen.

Saznajte i Kako konzumiranje alkohola u trudnoći utiče na bebu?

“Ovo otkriće je vrlo važno zato što devojčice proizvode jajne ćelije dok su još u materici, tako da ukoliko se rode sa smanjenim brojem, to može dovesti do prevremene menopauze”, objašnjava doktor Mičel.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...