Vreme je za spa: Pogledajte kako japanski snežni majmuni uživaju u izvorima tople vode (VIDEO)

Opuštajuće kupke u izvorima vruće vode, koje su priznate u celom svetu, nisu namenjene samo ljudima, jer i majmuni koriste njihove prednosti.

Vreme je za spa: Pogledajte kako japanski snežni majmuni uživaju u izvorima tople vode (VIDEO) Foto: Video printcreen

Japanski makakii, odnosno snežni majmuni, kako ih još nazivaju, obožavaju da se kupaju u izvorima vruće vode u regiji Nagano u središtu Japana.

Dugo se verovalo da boravkom u vrućoj vodi ovi braon-bež majmuni crvenog lica pokušavaju da se ugreju tokom hladnih zimskih meseci u regiji često prekrivenoj snegom. Ali naučnici Istraživačkog instituta primata Univerziteta Kjoto, koji su proučavali 12 makaki ženki 2014. u parku majmuna Jigokudani Yaen-Koen u Naganu, zaključili su da to nije jedini razlog.

Za to istraživanje, objavljeno ove nedelje, oni su analizirali ponašanje majmuna tokom kupki i skupili izmet kako bi izmerili prisutnost glukokortikoida, hormona čija koncentracija raste s nivoom stresa.

Zaključili su da je nivo stresa kod majmuna prosečno 20 odsto niži nakon kupke.

"Istraživanje je pokazalo da kupke na izvorima vruće vode nisu blagotvorne samo za ljude već i za japanske makaki majmune", rezimirala je Rafaela Sajuri Takešita, jedna od autorki istraživanja.

Ona misli da bi kupke takođe mogle imati pozitivnih dejstava na njihovu plodnost.

"Želimo da proučimo veze između tih kupki, njihove reprodukcije i životnog veka", dodala je.

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.