Robin Hud mora: Naučnici pronašli kosti najbogatijeg gusara u istoriji?

On je bio najbogatiji gusar u istoriji. Pre brodoloma koji ga je koštao života zgrnuo je plen koji bi u današnjem novcu vredeo stotine miliona. Naučnici se nadaju da su napokon pronašli njegove ostatke.

Robin Hud mora: Naučnici pronašli kosti najbogatijeg gusara u istoriji? Foto: AP/Merrily Cassidy

Kapetan Samuel "Crni Sam" Belami i njegova posada bili su na galiji Vajdah (Whydah) kada ih je uz obalu Nove Engleske 1717. zahvatila i potopila silovita oluja.

Od 140 mornara preživela su samo dvojica.

Blago je završilo na morskom dnu.

Olupina, zajedno s nekoliko tona dragocenosti, pronađena je 1984. u blizini Kejp Koda, u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Od tada podvodni arheolozi redovno pretražuju mesto potonuća, ali su na površinu izvukli samo manji deo blaga. A sada misle da su možda pronašli i samog kapetana, piše britanski Telegraf.

Pogledajte i 6 najstrašnijih brodoloma ikada

Belami, koji je imao 28 godina kada se utopio, bio je atipičan gusar. Uvek čist i moderno odeven, ljubazan i pošten prema onima koje je zarobio i pljačkao. Zvali su ga "Robinom Hudom mora".

Arheolozi su nedavno uz trup broda otkrili i iz mase gvožđa, kamena, srebra i zlata izvukli bedrenu kost. Iako bi mogla pripadati bilo kojem od mornara, pronađena je tik do pištolja za koji su naučnici po istorijskim podacima sigurni da je bio Belamijev, pa se nadaju se da je i kost njegova.

Foto: AP/Merrily Cassidy

Stručnjaci sa univerziteta u NJu Hejvenu se nadaju da će iz bedrene kosti uspeti da izvuku DNK i uporediti je s Belamijevim rođakom u Devonu, engleskoj pokrajini u kojoj je Crni Sem rođen 1689.

"Nema nikakve sumnje da je pištolj uz koji je pronađena kost Belamijev. Unikatan je. I zato nam se mogućnost da se radi i o njegovoj natkolenici čini neodoljivom", rekao je profesor Timothi Palmbah, načelnik odeljenja forenizičnih nauka na Univerzitetu Nju Hejven.

Saznajte i Zašto se razbijaju boce šampanjca o nove brodove?

Crni Sem je bio vrlo mlad kad je s potonuo sa svojom posadom, ali mu je gusarska karijera bila neverojatno uspešna. U samo godinu dana zarobio je 53 broda, a bogatstvo koje je pritom zgrnuo danas bi vredilo, po proceni Forbsa, 120 miliona dolara.

U trenutku potonuća na Belamijevoj galiji bile su četiri tone zlata i srebra. Profesor Palmbah zna šta će učiniti ako se potvrdi da se stvarno radi o ostacima slavnog gusara.

"Ako je to Belami, vreme je da ga vratimo kući, u Englesku", rekao je.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.