Panika u Indoneziji: Vulkanska erupcija raznela vrh planine (FOTO, VIDEO)

Vulkan Sinabung na severu ostrva Sumatra u Indoneziji izbacio je pepeo na visinu od pet kilometara, a silina erupcije raznela je i čitav vrh planine.

Panika u Indoneziji: Vulkanska erupcija raznela vrh planine (FOTO, VIDEO) Foto: Reuter/Antara Foto

Slike pre i posle erupcije indonežanskog Centra za vulkanologiju pokazuju da čitav deo planine fali sa vrha, prenosi AP.

Vulkanolog Devi Kamil Sajahbana rekao je da taj komad, poznat kao "lavina kupola" ima zapreminu od najmanje 1,6 miliona kubnih metara. 

Iz vulkana u oblasti Severna Sumatra koji je aktivan od 2010. godine, počev od juče ujutru se vrući oblaci pepela spustaju niz njegove padine čak 4,9 kilometara od kratera.

Foto: AP

Niko nije povređen. Video snimci pokazuju decu kako vrišteći beže iz škole izvan zabranjene zone oko vulkana dok se veliki stub pepela diže u pozadini.

Ovaj vulkan, koji je među tri vulkana koji su trenutno aktivni u Indoneziji, bio je neaktivan četiri veka da bi 2010. godine eruptirao, kada su dve osobe poginule.

Regionalni centar u Darvinu u Australiji izdao je "crveni alarm" za letove zbog vulkanskog pepela.

Oko 30.000 ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove u području oko vulkana u proteklim godinama.

Indonezija se nalazi na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po seizmičkoj aktivnosti i vulkanskim erupcijama.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.