Otkriće misteriozne olupine: Pronađen poslednji brod koji je prevozio robove? (VIDEO)

U rečnoj delti u američkoj državi Alabama pronađeni su ostaci drvenog broda koji bi mogli pripadati „Klotildi“, poslednjem brodu koji je ilegalno prevozio robove u SAD pre gotovo 160 godina.

Otkriće misteriozne olupine: Pronađen poslednji brod koji je prevozio robove? (VIDEO) Foto: Youtube printscreen

Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska oseka, a pronašao ju je novinar Ben Rejns, koji je otad u kontaktu sa stručnjacima koji pokušavaju da utvrde da li je reč o tom legendarnom brodu, piše Dejli mejl.

Istorijski podaci govore kako je kapetan broda Vilijam Foster po dolasku u Mobil Bej 1860. godine brod spalio i potopio, a olupina u mulju pronađena je nedaleko od tog mesta.

Na olupini su vidljivi i tragovi gorenja, kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog perioda.

Pročitajte i Tamo gde su vladali robovi

„Definitivno možete reći možda, a možda čak i malo više od toga, jer je lokacija tačna, izgleda da je gradnja ispravna, iz pravog perioda, a čini se i da je brod izgoreo“, rekao je Greg Kuk, arheolog sa Univerziteta „Vest Florida“.

Džon Braten, koji radi s njim na istraživanju brodskih olupina, za AL.com je rekao kako „ništa ne upućuje na to da nije 'Klotilda', a nekoliko stvari upućuje na to da jeste“.

Iako je Tomas Džeferson 1807. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još decenijama. Glavna luka za dovoz bila je upravo u zalivu Mobajl.

Pogledajte i Kad su u starom Rimu robovi i gospodari menjali uloge...

Brod je 1860. godine isporučio 110 robova u Mobajl – godinu dana pre izbijanja američkog građanskog rata, a to je poslednji poznati slučaj broda koji je prevozio robove u SAD.

Otkriće misteriozne olupine dolazi nakon neuspeha brojnih istraživača koji su pokušavali da pronađu legendarni brod tokom godina.

Izvor: Tanjugbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.