Naučnici otkrili šta samo JEDNA cigareta uradi vašem telu

Nova studija otkriva da smanjenje broja cigareta koje popušite dnevno ne poboljšava vaše zdravlje koliko mislite.

Naučnici otkrili šta samo JEDNA cigareta uradi vašem telu Foto: Profimedia

Za one kojima je teško da ostave cigarete, strategija je da postepeno smanjuju, a neki uspevaju i da popuše samo jednu cigaretu dnevno. 

Međutim, najnovija studija ukazuje da pušenje samo jedne cigarete dnevno nosi sa sobom 50% rizika od dobijanja srčanog oboljenja i moždanog udara koliko nosi pušenje 20 cigareta dnevno.

To što pušite manje cigareta ne znači da ste smanjili rizik za zdravlje, zaključili su istraživači Univerziteta Koledž u Londonu, koji su pregledali 141 bivšu studiju o rizicima povezanim sa pušenjem jedne, pet ili 20 cigareta dnevno.

Pogledajte i Smrtonosne navike: Pet stvari koje su štetne koliko i pušenje

Otkriveno je da su muškarci koji su pušili 1 cigaretu dnevno imali za 46% povećan rizik od srčanog oboljenja i 25% od moždanog udara u poređenju sa nepušačima.

Žene su imale čak za 57% veći rizik od srčanog oboljenja, a 31% za moždani udar, u poređenju sa nepušačima.

Saznajte i Zašto neki pušači dobijaju kancer, a neki ne?

Kako bi stvarno uklonili rizike po zdravlje koje sa sobom nosi pušenje, smanjenje broja cigareta nije dobra ideja – jedina efektivna mera je da ih potpuno ostavite, zaključili su istraživači.

"Nadam se da će ljudi iskoristiti ovu informaciju na pozitivan način, koji bi ih ohrabrio da prestanu da puše u potpunosti", istakao je autor studije Alen Hekšou.

Izvor: Blicostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.