Svet će u narednih 40 godina ostati bez čokolade?

Stručnjaci predviđaju da će svet ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.

Svet će u narednih 40 godina ostati bez čokolade? Foto: Shutterstock

Kakaovac može da raste samo 20 stepeni severno i južno od Ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.

Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusov mogao bi u narednih 30 godina usled globalnog zagrevanja skoro uništiti ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Po majanskom receptu: Kako se pravi čokolada? (VIDEO)

Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici veruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa moraće svoje plantaže da prebace na više terene.

Otkrijte i Da li je bela čokolada stvarno – čokolada?

Prosečan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade. Od devedesetih godina prošlog veka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a ušli su na tržište za kakao.

Pogledajte i Uzgajivači kakaa prvi put u životu probali čokoladu (VIDEO)

Snabdevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a veruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac, jer se nije promenio više stotina godina.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.