Srceparajući video polarnog medveda na samrti: Ovako izgleda umiranje od gladi (VIDEO)

Kanadski biolog i fotograf Pol Niklen potresao je javnost objavivši snimak izgladnelog polarnog medveda na rubu smrti na kanadskom ostrvu Bafinova zemlja.

Srceparajući video polarnog medveda na samrti: Ovako izgleda umiranje od gladi (VIDEO) Foto: Youtube printscreen

Fotograf Pol Niklen objavio je dirljivi snimak izgladnelog polarnog medveda koji jedva da liči na ostale pripadnike svoje vrste.

Izmoren glađu, medved je jedva uspeo da se dovuče do kante sa smećem, tražeći bilo šta što bi moglo da ga održi u životu. 

Saznajte i Kakav je vaš ekološki otisak?

Odsustvo ledenih površina pogubno je za polarne medvede, budući da od toga zavisi njihov lov na foke. Ostrvo Bafinova zemlja u Kanadi, na kojem je nastao video, jedno je od mesta koja su najteže pogođena klimatskim promenama. 

A post shared by Paul Nicklen (@paulnicklen) on Dec 5, 2017 at 8:52am PST

“Ceo moj tim bio je preplavljen suzama i emocijama dok smo dokumentovali izgladnelog medveda na samrti. Ta srceparajuća scena me i dalje proganja, ali nažalost postoji i ta druga strana i moramo je prikazati. Ovako izgleda umiranje od gladi. Mišići atrofiraju. Nemate energije. To je spora i bolna smrt”, napisao je Pol u opisu videa, a cilj objave videa bio je, kako kaže, upozorenje na strašne posledice klimatskih promena na život na Zemlji.

Pogledajte i Najtužnija fotografija nastala u Carstvu polarnih medveda

“Prosta istina je da ćemo, ukoliko Zemlja nastavi da se zagreva, izgubiti medvede i ceo polarni ekosistem. Ali postoje rešenja. Moramo smanjiti karbonski otisak, jesti zdravije, prestati sa sečom šuma i početi da se brinemo o našoj planeti”, naglasio je Niklen i dodao da je meda najverovatnije uginuo nekoliko sati ili dana nakon što je video snimljen.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.