Čak 40 odsto kancera može se izbeći: Rizični faktori odgovorni za većinu smrtnih slučajeva

Četrdeset odsto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti moglo bi se izbeći ili smanjiti kad bi se primenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika.

Čak 40 odsto kancera može se izbeći: Rizični faktori odgovorni za većinu smrtnih slučajeva Foto: Profimedia

Oko 42 odsto svih slučajeva raka ili 659.640 od 1,57 miliona dijagnostikovanih slučajeva i 45,1 odsto smrtnih ishoda te bolesti (265,150 od 587,521) moglo bi se sprečiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, a objavljena u medicinskom časopisu CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Najviše je obolelih, a posledično i smrtnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duvana, odnosno s pušenjem: reč je o 19 odsto ili 298,970 slučajeva. Od posledica ove vrste karcinoma umre 28,8 odsto ili 169,180 obolelih.

Gojaznost je na drugom mestu, daleko iza uživanja u duvanu, alki ipak, u 7,8 odsto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a procenat smrtnih slučajeva je 6,5.

Na trećem mestu je alkoholizam koji utiče na razvoj raka u 5,6 odsto slučajeva i za posledicu ima smrtni ishod u četiri odsto slučajeva.

Pogledajte i „Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

Na četvrtom mestu je preterano izlaganje ultraljubičastim zracima - utiče na razvoj raka u 4,7 odsto slučajeva, a procenat smrtnih slučajeva je 1,5 odsto.

Sledi fizička neaktivnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 odsto slučajeva, a za posledicu ima smrtni ishod u 2,2 odsto slučajeva.

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 odsto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 odsto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 odsto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, odsto.

Po podacima iz 2014. pacijenti najčešće obolevaju od raka pluća, a u 81,7 odsto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 odsto slučajeva raka grkljana, 50 odsto raka jednjaka i 46,9 odsto raka bešike.

Saznajte i Zašto rak najčešće napada određene organe?

Gojaznost su naučnici povezali s razvojem 60,3 odsto slučajeva raka vrata materice, trećinom svih slučajeva karcinoma jetre, 11,3 odsto raka dojke i 5,2 odsto slučajeva raka debelog creva.

Konzumacija alkohola odlučujuć je faktor kod gotovo polovine slučajeva raka usne šupljine i ždrela kod muškaraca i četvrtine kod žena.

Gotovo 25 odsto slučajeva raka jetre kod muškaraca i 11,9 odsto kod žena povezuje se s konzumacijom alkohola, a kod žena u 16,4 odsto slučajeva utiče na razvoj raka dojke.

Izlaganje ultraljubičastim zracima odgovorno je za 96 odsto slučajeva nastanka melanoma kod muške populacije i za 93,7 odsto slučajeva pojave melanoma kod žena.

Izvor: Hinabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...