Džinovski crveni talas: Božićno ostrvo poznato je po najvećoj seobi na svetu (VIDEO)

Jedan od najuzbudljivijih prirodnih fenomena predstavlja poseban prizor za sve ljubitelje fotografije i prirode, a takođe je i svrstan na listu 10 najspektakularnijih migracija životinjskog sveta.

Džinovski crveni talas: Božićno ostrvo poznato je po najvećoj seobi na svetu (VIDEO) Foto: Profimedia

Otkriveno na Božić 1863. godine od strane britanskog kapetana Vilijama Majnrosa, australijsko ostrvo Kiritimati, poznato i kao Božićno ostrvo, na prvi pogled izgleda kao savršeno i mirno mesto za odmor. Međutim, u periodu od oktobra do decembra, ono je preplavljeno milionima crvenih kraba koje izlaze iz šume i sele se u Indijski okean gde polažu jaja.

Foto: Profimedia

Poput ogromnog crvenog talasa, krabe preplavljuju kopno, da bi se konačno sve uputile u vodu. Ova migracija traje 18 dana, a ljudi sa ostrva im na razne načine pomažu. 

Foto: Profimedia

Pogledajte i Čestitke iz kosmosa: Pogled na Božično ostrvo iz svemira (VIDEO)

Naime, tokom njihove migracije vlasti zatvaraju puteve, a takođe se širom ostrva mogu videti specijalne zaštitne ograde i mostovi koji krabama omogućavaju da bezbedno stignu na odredište.

Foto: Profimedia

Pogledajte i Otkrivena najduža kopnena migracija životinja u Africi!

Inače, u pitanju je vrsta rakova koje je moguće naći samo na Božićnom ostrvu i Kokosovim ostrvima, a procenjuje se da ih na Božićnom ostrvu živi oko 45 miliona.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.