Bez upotrebe moderne tehnologije: Francuzi već 20 godina prave srednjovekovni zamak (VIDEO)

Ukoliko ste fascinirani srednjim vekom, ne treba vam vremenska mašina kako biste se vratili u taj period. Na dva sata vožnje od Pariza nalazi se Gedelon, zamak koji Francuzi zidaju po uzoru na stare graditelje.

Bez upotrebe moderne tehnologije: Francuzi već 20 godina prave srednjovekovni zamak (VIDEO) Foto: Youtube printcreen

 Jedinstvenost ovog zamka ogleda se u tome da se prilikom njegove izgradnje uopšte ne koriste moderne tehnologije, već isključivo srednjevekovna tehnika i materijali.

Pogledajte i 10 najlepših dvoraca u Evropi

Apsolutno svi delovi, svaki kamen, svaka ploča, svaki crep, izgrađeni su i napravljeni onako kako je to rađeno pre više stotina godina.

Izgradnja Gedelona, smeštenog u francuskoj regiji Burgundiji, započeta je pre dve decenije, odnosno 1997. godine, i još uvek nije završena, a predviđeno vreme za završetak projekta je celih 25 godina. 

Pogledajte i Tvrđava u obliku zvezde čuva istoriju Holandije

Tvorac ove ideje je Mišel Gijo, a glavni projektant Žak Mulen. On je projektovao dvorac u skladu sa arhitektonskim modelom razvijenim tokom 12. i 13. veka pod patronatom francuskog kralja Filipa II. 

Projekat je postao prilično posećena turistička atrakcija, pa zamak godišnje poseti oko 300 hiljada ljudi iz celog sveta.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.