Metoda koja uvodi biohemiju u novu eru: Dodeljena Nobelova nagrada za razvoj krioelektronske mikroskopije

Nobelova nagrada za hemiju za 2017. godinu dodeljena je trojici naučnika za razvoj efikasne metode za generisanje trodimezionalnih slika molekula života.

Metoda koja uvodi biohemiju u novu eru: Dodeljena Nobelova nagrada za razvoj krioelektronske mikroskopije Foto: Reuters/Denis Balibouse

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju su Žak Diboše sa univerziteta u Lozani, u Švajcarskoj, Joakim Frank sa Kolumbija univerziteta u Njujorku i Ričard Henderson iz laboratorije za molekularnu biologiju na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji za razvoj krioelektronske mikroskopije, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauke u Stokholmu.

Upotrebom krioelektronske mikroskopije naučnici sada mogu da zamrznu biomolekule u sred kretanja i prikažu ih u atomskoj rezoluciji.

Pogledajte i Dodeljena Nobelova nagrada za medicinu: Naučnici konačno otkrili kako radi biološki sat

"Uskoro možemo imati detaljne slike kompleksnih mašinerija života u atomskoj rezoluciji", saopštila je Akademija.Kako se navodi, slika je ključ za razumevanje i naučna otkrića često su zasnovana na uspešnoj vizualizaciji predmeta nevidljvim za ljudsko oko. Medjutim biohemijske mape dugo su bile pune praznina jer raspoloživa tehnologija nije uspevala ; da generiše slike velikog dela molekularne mašinerije živog sveta, a krioelektronska mikroskopija sve to menja.

Foto: EPA/Claudio Bresciani

Istraživači sada mogu da zamrznu biomolekule u sred kretanja i vizualizuju procese koje ranije nisu nikad videli, što je odlučujuće za osnovno razumevanje hemije živih bića i za razvoj farmaceutskih proizvoda, navodi Akademija u saopštenju.

Pročitajte i Revolucionarno otkriće trojice Amerikanaca: Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku

Tojica naučnika pridružili su se prestižnoj listi 175 laureata iz hemije od 1901. godine.

Izvor: Betaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.