Veliki uspeh: Nakon 15 godina u vegetativnom stanju, pacijent odreagovao na stimulaciju nerva

Tridesetpetogodišnji muškarac je nakon terapije mogao da okreće glavu i reaguje na dešavanja u svojoj okolini.

Medicinski fenomeni: Porodica Fugate, ljudi koji imaju kožu plave boje

Njegova majka je konstatovala poboljšanu sposobnost da ostane budan kad sluša terapeuta koji mu čita knjigu. Pacijent je takođe reagovao ako bi mu se neko približio, što nije mogao pre terapije.

Elektroencefalografija (EEG) i pozitronska emisiona tomografija (PET) je pokazala povećanu moždanu aktivnost u područjima odgovornim za pokret, svesnost i senzaciju.

Daleko od toga da se pacijent zaista probudio, ali se njegovo stanje sada smatra stanjem minimalne budnosti, što u slučajevima kakav je njegov i za najsavremeniju medicinu predstavlja skoro naučnu fantastiku. 

„Na početku studije, pre bilo kakve stimulacije, pacijent je imao 6/23 poena na skali svesnosti. Na kraju studije, kad je pacijent bio podvrgnut maksimalnoj stimulaciji, imao je 8/23 poena, a tokom šestomesečnog perioda, pacijent je najviše zabeležio 10/23. Ovo je veoma mala razlika u učinku kod pacijenta, ali je veoma značajna“, kaže dr Elizabet Koultard sa Univerziteta Bristol.

Nova studija: Mozak može da radi 10 minuta nakon smrti?

Sirigu kaže da ona i njen tim planiraju veću studiju kako bi dalje testirali ovu tehniku koja bi uključila mnogobrojne istraživačke centre i veći broj pacijenata u vegetativnom stanju ili u stanju minimalne budnosti.

 

 

 

 

 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u decembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.