Dunavska jesetra među najugroženijim ribama na svetu

Jesetre potiču iz doba dinosaurusa ali bi uskoro mogle potpuno da nestanu

Dunavska jesetra među najugroženijim ribama na svetu Foto: WWF/Lubomir Hlasek

Tokom proteklih 50 godina, populacije jesetri širom sveta su se urušile zbog krivolova, gubitka staništa, zagađenja, kao i pregrađivanja reka branama koje blokiraju migratorne rute za ove izuzetne ribe, te većini vrsta jesetri danas preti izumiranje.

Čak 17 od 27 vrsta jesetri kategorisano je kao krajnje ugroženo na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta, a četiri su kategorisane kao moguće iščezle. Kako bi spasili poslednje populacije ove najugroženije vrste slatkovodne ribe, WWF je prošle nedelje na 8. međunarodnom simpozijumu o jesetrama u Beču najavio novu globalnu strategiju za borbu protiv pretnji sa kojima se suočavaju divlje jesetre.

"Jesetre potiču iz doba dinosaurusa i stare su preko 200 miliona godina, ali bi uskoro mogle da nestanu sa lica Zemlje ako ne zaustavimo ilegalni ribolov i uništavanje staništa koje ih dovode do izumiranja", izjavio je Stjuart Or, voditelj programa za slatke vode u WWF-u.

"Moruna je nekad bila najveća slatkovodna riba na svetu, ali danas se džinovska jesetra više ne može videti: u stvari, u prirodi je izuzetno teško uopšte videti bilo koju jesetru. Već smo izgubili neke vrste, a mogli bismo sve da ih izgubimo ukoliko se vlade, lokalne zajednice, naučnici i organizacije koje se bave zaštitom prirode ne udruže i odmah deluju zajedno“, dodao je Or, koji je predstavio novu WWF-ovu strategiju za očuvanje jesetri u Beču.


Foto: WWF

WWF, zajedno sa partnerima iz regiona Europe, Azije i Severne Amerike u kojima su jesetre preživele, radi na zaustavljanju prekomernog iskorišćavanja divljih jesetri za kavijar i meso, očuvanju ključnih migratornih ruta, zaštiti i obnavljanju ključnih rečnih staništa, kao i uspostavljanju centara za uzgoj i reintrodukciju (ponovno naseljavanje) divljih populacija jesetri.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI


ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.