Okončan slučaj „Selfi majmuna“: Ko je autor fotografije?

Borba za autorska prava je konačno dobila epilog.

Okončan slučaj „Selfi majmuna“: Ko je autor fotografije? Foto: Profimedia

Fotograf Dejvid Slejter čiju je kameru iskoristio majmun i napravio selfi dobio je dvogodišnju pravnu bitku oko autorskih prava.

Sudska bitka oko autorskih prava na selfi fotografiju ćubastog makakija završena je van suda, tako što je fotograf prihvatio da četvrtinu budućih prihoda od fotografije donira humanitarnim grupama koje štite te životinje.

Pogledajte i Kako životinje vide svet oko sebe? (VIDEO)

Kako je sve počelo?

Naime, 2011. godine, majmun koji pripada retkoj vrsti makakija, koja živi u rezervatu Tangkoko na indonežanskom ostrvu Sulavesi, iskoristio je priliku kad je fotograf Dejvid Slejter spustio kameru i napravio sada već poznati selfi. 

Udruženje PETA je 2015. godine tužilo britanskog fotografa Dejvida Slejtera, čijom opremom je nastala sporna fotografija, i to u ime majmuna u pitanju - Naruta.

Oni tvrde da autorska prava na fotografiju pripadaju majmunu.

Pročitajte i Šta se dogodi kad niste oprezni u blizini radoznalih makakija?


Foto: Profimedia

Federalni sudija u San Francisku je, međutim, u januaru 2016. godine, odlučio da životinje ne mogu biti vlasnici autorskih prava.

Slučaj se u julu našao na pred višom sudskom instancom, ali su su dve strane, pošto su postigle dogovor, zatražile da odbaci tužnu.

Glavni savetnik PETA-e rekao je za Rojters da je srećan što će dogovorom postignutim sa fotografom biti pomognuto makakijima, koji se nalaze na listi ugroženih životinja.

Saznajte i Zašto ljudi rizikuju život zbog „selfija“?

Slejter je rekao da ga je sudski proces finansijski iscrpeo, a po ranijem pisanju sajtova posvećenih fotografiji, on je neke od sudskih sednica morao da prati od kuće, jer nije mogao da priušti avionsku kartu do SAD.

Nije jasno koliko je fotografija donela novca fotografu, koji je ranije izjavio da je prodato manje od 100 primeraka njegove knjige u kojoj se sporna fotografija nalazi, uprkos silnom publicitetu.

Izvor: Novosti

 

 

 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...