Ovo je velika razlika između azijskog i afričkog slona

Novo istraživanje otkrilo je značajnu razliku između azijskog i afričkog slona. Ne, ne radi se samo o veličini, a ni obliku njihovih ušiju.

U dve malezijske šume, tim je pronašao jasne razlike u gustini drveća, sastavu i raznolikosti. Gustina i raznolikost mladice drveća su bile veće u Krau, gde sada nema slonova. Palme, bambusi (monokotile), đumbir i pandani su takođe bili zastupljeniji. U Belumu, međutim monokotile više od jednog metra su praktično potpuno nestale. 

Uzbudljiv život saradnika National GeographicaKako sam uhapšen dok sam spasavao slonove (VIDEO)

„Izgleda da su azijski slonovi zainteresovaniji za monokotile, pogotovo palme. Ovi rezultati su veoma interesantni i važni za razumevanje ekološkog uticaja slonova. Možda je ovo razlog zašto se čini da azijski slonovi ne menjaju šume na način na koji to rade afrički slonovi, koji se ponašaju kao ekološki filteri. Sukob ljudi i slonova je veći u Maleziji zato što mi sadimo palme koje su njihova omiljena hrana. Nastavljamo rad kroz direktna posmatranja slonova i njihovog konzumiranja hrane u malezijskim prašumama“, kaže dr Ahimsa Kampos-Arkiez iz Škole za životnu sredinu i geografske nauke.

 

 

Najjasnija razlika bila je kod monokotiledonih biljaka - palmi, trava, bambusa. Otkriveno je da ih ima više tamo gde su azijski slonovi retki odnosno da ih ima manje tamo gde su slonovi prisutni. Takođe smo pronašli neke zbunjujuće rezultate u smislu ožiljka drveta - znakova hranjenja slonova - što ukazuje na to da slonovi možda ne jedu mlado drveće koliko smo pretpostavili.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.