Neobični predeli naše planete: 5 najčudnijih mesta na svetu

Predstavljamo vam 5 bizarnih, ali fascinantnih mesta na Zemlji, koja svojim pejzažima privlače pažnju turista, ali i naučnika.

Neobični predeli naše planete: 5 najčudnijih mesta na svetu Foto: Profimedia

1. Kapija pakla (Derveze, Turkmenistan)

Kapija pakla u Turkmenistanu je jedno od nekoliko mesta na svetu koje ljudi nazivaju ulazom ili vratima u pakao. U pitanju je krater prečnika 70 metara koji ne prestaje da gori od 1971. godine kad je i pronađen. 

Ruski naučnici su želeli da prouče ovo područje misleći da su otkrili neiscrpno nalazište nafte. Naučnici su primetili da postoje rezerve metana ispod zemlje. Međutim, slučajno je došlo do nesreće i čitava platforma za bušenje se srušila i stvorila krater koji gori i dan-danas.


Foto: Profimedia

2. Dugine planine (Peru)

Kad pomislite na Peru, Maču Pikču je najverovatnije prvo mesto koje želite da posetite. Međutim, ne bi trebalo da zaobiđete ni planine Vinikunka,jer predstavljaju jedan od najneverovatnijih pejzaža na Zemlji. Naziv Dugine planine su dobile zahvaljujući različitim, predivnim nijansama koje ih krase. Niko ne zna šta je prouzrokovalo boje duge na planinskim stenama. Naučnici pokušavaju da pronađu objašnjenje otkad su ih otkrili, ali za sada nemaju previše uspeha.


Foto: Profimedia

3. Zeleno selo (Kina)

Skriveno duboko u arhipelagu Šengsi u Kini nalazi se selo koje je potpuno nadvladala Majka Priroda. Nekada davno, ovo selo je predstavljalo uspešnu ribarsku zajednicu, ali kako su obližnji resursi počeli da se isrpljuju, stanovništvo je bolji život tražilo na drugim mestima. Promena koju je donela industrijalizacija u Kini samo je doprinela migraciji. Ubrzo, čitava zajednica je napustila ovo selo.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.