Veoma redak mozaik star 2.000 godina iskopan na Kipru

Ovaj mozaik iz rimskog doba, otkad ga je sasvim slučajno otkrio farmer 1938. godine, privlači pažnju arheologa i to s razlogom.

Veoma redak mozaik star 2.000 godina iskopan na Kipru Foto: Printscreen

Preko 25 metara dugačkog mozaika protežu se scene trka kočija na hipodromu. Ilustracije su praćene natpisima na starogrčkom jeziku i ukazuju na imena konja i njihovih jahača. Arheolozi veruju da je ovaj mozaik bio deo galerije dvorca i da je jedan od retkih sačuvanih iz antičkog doba, piše National Geographic.

Vekovima je ovaj podni mozaik ležao neprimećeno, dok se farmer iz sela Akaki, koje se nalazi 22 km od glavnog grada Nikozije, nije sapleo o deo mozaika iz drugog dela dvorca 1938. godine.

Saznajte i Na Kipru pronađeno najstarije selo na svetu?!

Iskopavanje lokacije nije započeto sve do 2013. godine, a ceo mozaik je viđen samo 2016. godine kad su ga vlasti prekrile da bi ga zaštitile. 

Odnedavno arheolozi uklanjaju sloj zaštitne prašine kako bi započeli restauraciju, ali očekuju da će potrajati nekoliko godina pre nego što se otvori za javnost. 

Ipak, ovaj mozaik je jedini ove vrste pronađen na Kipru i jedan od devet mozaika koji prikazuju scene hipodroma iz rimskog doba, kaže arheolog Frini Hađikristofi.

„Ovo je veoma retko, jer se scene poput ovih ne prikazuju često na mozaicima. Često se pojavljuju samo konji ili kočije, ali sam hipodrom i trke na hipodromu su zaista retke“, objašnjava Hađikristofi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.