Po merama kralja: Tutankamonov krevet bio je pravo drevno čudo

Kralj Tutankamon, faraon koji je vladao Egiptom pre više od 3.300 godina, spavao je na preteči modernih kreveta za kampovanje, saopšteno je u novoj studiji.

Po merama kralja: Tutankamonov krevet bio je pravo drevno čudo Foto: Printscreen

Britanski arheolog Hauard Karter je 1922. godine kad je ušao u grobnicu kralja Tuta otkrio jedinstveni trodelni krevet napravljen od laganog, a tvrdog drveta. Komad nameštaja je bio manji i niži od ostalih pet kreveta koji su pronađeni u grobnici Tutankamona.

Ipak, pokazao je izuzetan nivo komfora, prilično elegantan dizajn, kao i sofisticiranu tehnologiju, otkrili su naučnici prilikom prve analize, piše LiveScience.

Saznajte i Novootkrivena grobnica u Dolini kraljeva sadrži ostatke Tutankamonove žene?

Zapravo, krevet je bio preklopljen u obliku slova Z, zahvaljujući genijalnom mehanizmu. „Nijedna studija nije proučavala ovaj krevet otkad ga je Karter primetio pre skoro sto godina“, kaže arhitektica Naoko Nišimoto, koja istražuje drevni nameštaj i obradu drveta na Univerzitetu Musashino u Tokiju.

„Ovo je jedini krevet na rasklapanje u pravoj veličini ikad pronađen. Niko osim kralja Tuta nije imao takav krevet. To je intrigantno“, dodaje Nišimoto.

Drevna misterija: Zbog čega je Tutankamon umro mlad?

Model dvodelnog ležaja iz Gebeleina u Egiptu, koji datira iz Osamnaeste dinastije Egipta sugeriše da su dvodelni kreveti možda postojali ili su bar pravljeni pre nego što je došlo do kreveta kralja Tuta. Ali njegov krevet je bio revolucionaran, napominju istraživači dodajući da je bio stabilniji, udobniji i kompaktniji nego dvosed. 

„Tragovi proba i greške nam govore da umetnici koji su bili uključeni u proces pravljenja nisu imali drugi trodelni krevet da im posluži kao primer. Krevet je pravljen specijalno za Tutankamona“, kaže Nišimoto.

Krevet prožima jedinstvena interakcija oblika i funkcije, a rezultat je udobni krevet napravljen od drvenog okvira, bronzanih šarki i tkanih delova. 

Pročitajte i 6 nerazrešenih misterija Tutankamonove grobnice

 

 

 

 

 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.