ZELANDIJA: (Raz)otkrivanje tajni skrivenog osmog kontinenta

Tim naučnika krenuo je u osvajanje misterioznog kontinenta. Da li će dvomesečna ekspedicija uspeti da odgonetne važne tajne Zelandije?

ZELANDIJA: (Raz)otkrivanje tajni skrivenog osmog kontinenta Foto: Twitter/CUNYWC

Tim od tridesetak naučnika iz Međunarodnog programa za proučavanje okeana je, 27. jula 2017. godine krenuo na ekspediciju iz Australije koja je trajala do 26. septembra, a u okviru koje su istraživali najmlađi kontinent: Zelandiju.

Budući da su im na raspolaganju bile sve detaljnije mape okeanskog dna, naučnici su pokušali da odgovore na pitanje koje to tajne krije izgubljeni osmi kontinent, koji je duplo manji od Australije, kao i da pokušaju da razumeju njegovu istoriju i strukturu, piše britanski Telegraph.

Ekipa međunarodnih naučnika je bušila oko 300 do 800 metara morskog dna na šest mesta u Tasmanovom moru kako bi sakupili uzorke sedimenata koji su se tu taložili milionima godina i potom ih podvrgli daljim ispitivanjima.

Cilj je proučiti izmene tekstonskih ploča koje su se desile pre oko 50 miliona godina.

"Stvarno smo na najboljem mestu na svetu ako želimo da razumemo kako je nastala subdukcija ploča", rekao je Gerad Dikens sa Univerziteta Rajs u Teksasu. 

"Ova ekspedicija će odgovoriti na mnogo spornih pitanja o Zelandiji", dodaje Dikens.

Šta do sada znamo o osmom kontinentu? >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.