Magija neba: 6 najlepših mesta za posmatranje zvezda na svetu

Otkrivamo vam najbolje destinacije na planeti za uživanje u veličanstvenim zvezdama koje nebo iznad Zemlje čine još neverovatnijim.

4. Tenerife (Kanarska ostrva)

Udaljena Kanarska ostrva su poznata po čistom, tamnom nebu zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini i udaljenosti od tropskih oluja. Štaviše, na Tenerifima, najvećem od sedam Kanarskih ostrva, donet je zakon koji kontroliše putanje aviona kako bi zaštitio uslove za posmatranja zvezda. 

Ukoliko volite da posmatrate zvezde, od aprila do decembra možete da posetite opservatoriju Teide ili da se pak žičarom popnete do vulkanske planine Teide i uživate u večernjem pogledu na nebo.

Iskonska lepota španskog ostrva: Istražite skriveno blago Tenerifa (VIDEO)

5. Aoraki Mekenzi (Novi Zeland)

Najveći rezervat tamnog neba na svetu se nalazi na visoravni u Novom Zelandu Mekenzi.

Noćna tura opservatorije Mt. Džon (koju koriste astronomi iz Japana, Nemačke i SAD-a) omogućuje posetiocima da uoče Veliki Magelanov oblak, nepravilnu galaksiju koja je vidljiva jedino sa Južne hemisfere. 

6. Nacionalni park Džasper (Kanada)

Putevi do Nacionalnog parka u Alberti vode kroz šume omorika i borova i pružaju pogled na kanadske Stenovite planine. Noću je pogled još bolji i lepši.

Na jesen svake godine se ovde održava Festival noćnog neba, u okviru kojeg možete da posmatrate predivno nebo. I proleće je takođe fantastično vreme za uživanje u nebeskim fenomenima u ovom nacionalnom parku. Ukoliko više volite avanture, možete i da kampujete na više od 100 mesta i na taj način uživate u zvezdama. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.