NJIHOVO VELIČANSTVO: Sve što treba da znate o carskim pingvinima

Iza površnosti raskošnog izgleda i imena, carski pingvini kriju život pun žrtvovanja. Osim toga, do kraja veka njihova populacija mogla bi da se umanji čak za 99 odsto

Porodica na okupu

Nakon dva meseca mladunče izlazi iz jajeta, ali to donosi dodatne izazove za ovog požrtvovanog oca. Epizoda sa jajetom je uspešno završena, ali njegovo mladunče je još uvek ugroženo, a samo 20 odsto mladunaca preživi prvu godinu života. Pretnju predstavljaju ptice koje mogu da ga pojedu, ali i glad. Majka se sa hranom još uvek nije vratila pa je potrebna prva pomoć. Mužjak carskog pingvina u svom jednjaku stvara supstancu sličnu surutki, koja se može nazvati i ptičjim mlekom, i njom hrani mladunče. Međutim, ukoliko majka ne stigne za nekoliko dana, teško da će preživeti.

Avgust je i grupa majki stiže na odredište. Povratak je veoma bučan, sa mnoštvom različitih glasova i zvukova pa izgleda kao da se čitava kolonija raduje ponovnom susretu. U stvari, carski pingvini jedni druge identifikuju pomoću karakterističnih zvukova i na ovaj način majka pronalazi bez greške svoju porodicu. Konačno su na okupu i ovo je jedan od retkih radosnih trenutaka u njihovom carskom životu. Uskoro će otac morati da krene u lov na hranu i tako će se roditelji smenjivati još nekoliko puta sve dok mladunci ne budu mogli da ostanu sami, ali združeni u grupu koja se naziva i jaslicama.

Prosidba na pingvinski način: Jedan od najlepših rituala životinjskog carstva

Povratak majki ne znači uvek radost. Mnogi očevi nisu mogli da izdrže glad pa su krenuli prema moru ranije ostavivši svoje mladunce koji samoću nisu preživeli. Sa druge strane, neki od očeva koji su ostali nisu mogli da odbrane svoje mladunče od predatora, pa ih majka pronalazi usamljene i u svom očajanju pokušava da ukrade tuđe mladunče. Nakon nekoliko smena, roditelji zajedno odlaze prema moru i ostavljaju grupu od nekoliko hiljada mladunaca da se skupljeni štite i greju čekajući hranu.

Carstvo koje umire?

Decembar je. Na Antarktiku je leto, temperature su značajno blaže, a mladunci već imaju svoje perje, koje je sivo za razliku od belog perja odraslih i sve spretnije hodaju. Led se topi, ploča na kojoj su rođeni puca pa je voda nadomak krila. Sada čitava porodica može da pliva u potrazi za hranom i mnogo lakše ode do otvorenog mora gde će biti sve dok ne dođe vreme za novi marš ka mestu za stvaranje potomstva. Svake godine ciklus se ponavlja. Na osnovu dužine dana pingvini procenjuju kada je pravo vreme da krenu na put, pronalaze partnere, izležu jaja, razdvajaju se, ponovo sastaju, a veći deo godine provode putujući između mladunaca i hrane.  Carevi koji se žrtvuju ovako žive vekovima. Ali, dokle će njihovo carstvo trajati?

Prema podacima iz 2009. godine, u to vreme je postojalo 595.000 odraslih jedinki u 46 kolonija. Uprkos ovom prilično velikom broju, istraživanje objavljeno u junu ove godine u časopisu Biological Conservation, koje je sproveo Woods Hole Oceanographic Institution, upozorava da se carski pingvin mora proglastiti ugroženom vrstom kako bi opstao. Bez morskog leda nema ni razmonožavnja, a još uvek nije sasvim jasno kako bi izgledale selidbe i da li bi bez teškoća ove ptice uspele da pronađu nova staništa. Usled klimatskih promena, otapanja leda, ali i ribolova, prema matematičkom modelu ovog istraživanja do kraja veka populacija bi mogla da se smanji čak za 99 odsto, pa istraživači upozoravaju da je ovim pticama, prirodno prepupštenim samim sebi, neophodna pomoć koju za početak može da obezbedi formalno mesto na listi ugroženih.

Izvor: Elementarijumbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...