Prvi put viđeno u divljini: Snimljena lavica kako doji mladunče leoparda u Tanzaniji

Iako eksperti ne kriju iznenađenje i oduševljenje za ovakav potez lavice, zabrinuti su jer mladunče leoparda čekaju mnogi izazovi dok ne bude potpuno van opasnosti.

Prvi put viđeno u divljini: Snimljena lavica kako doji mladunče leoparda u Tanzaniji Foto: Profimedia

Afrički lavovi i leopardi nisu baš prijatelji. Zapravo, lavovi imaju naviku da ubijaju leoparde. Zato je iznenađujuće što je petogodišnja lavica snimljena kako doji mladunče leoparda staro nekoliko nedelja u rezervatu Ngorongoro u Tanzaniji. 

„Ovo je zaista jedinstven slučaj. Nikad nismo ovo videli u divljini“, kaže Luk Hanter, predsednik grupe Pantera.

Nejasno je kako su lavica i leopard došli u kontakt, kao i gde se trenutno nalazi majka leoparda, ali za sada je evidentno da je lavica svoj agresivni instinkt stavila po strani. 

Saznajte i Zašto neke lavice u Bocvani imaju grive? (VIDEO)

Ova lavica, poznata i kao Nosikitok, ima još nekoliko mladunaca koji su približno iste stsarosti kao i mladunče leoparda. 

Iako je ovo neobična pojava, Hanter kaže da ne postoji nikakva fiziološka prepreka da lavica odgaja leoparda. Obe vrste proizvode slično mleko i isti su im periodi dojenja. Ipak,to nisu jedini faktori koje treba razmotriti. 

„Ovo su sve spekulacije, ali se nadam najboljem. Ipak, mislim da je veliki izazov za mladunče leoparda da preživi“, kaže Hanter. 

Samo 50 odsto mladunaca lavova preživi prvu godinu >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.