Arg-e Bam u Iranu, drevna citadela koja izgledom podseća na ogromni zamak od peska

Prema legendi, ovo delo zemljane arhitekture svoje postojanje duguje magičnom crvu.

Arg-e Bam u Iranu, drevna citadela koja izgledom podseća na ogromni zamak od peska Foto: Profimedia

Na južnoj granici iranske visoravni blizu granice sa Pakistanom, citadela na vrhu brda Arg-e Bam obeležava Put svile. Prema legendi, ovaj grad od zemlje svoje postojanje duguje čarobnom crvu

U epskoj pesmi Šahname persijskog autora Abdula Kasima Ferdosija, devojka je prela pamuk kad je otkrila crva u jabuci. Kako je jeo i rastao, crv je ispustio posebnu nit koja je donela veliko bogatstvo njenom ocu Haftvadu koji je sagradio grad kako bi zaštitio ovu magiju. Prema istoričaru i geografu Hamdolahu Mostovfiju, kad je osvajač uzdrmao citaledu i probušio crva metalnom šipkom, Crv Haftvada je pukao zbog čega je mesto i dobilo naziv Bam (što znači prasak).

Magični crv iz Ferdovsijeve pesme je bio nalik svilenoj bubi. Izgrađen tokom VI ili IV veka p. n. e na raskrsnici važnih trgovinskih puteva, Bam je izgradio zavidnu reputaciju zahvaljujući proizvodnji odeće od pamuka i svile, koja je bila toliko fina da je na kraju pronašla put do ormara kraljeva. 


Foto: Profimedia

Njegova strateška lokacija u pustinjskom slivu između planina Kafut na severu i planina Jebal-e Barez na jugu bila je ključna za njegov prosperitet. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.