Dom dragocenih životinjskih vrsta: 7 stvari koje možda niste znali o Madagaskaru

Predstavljamo vam zanimljivosti o ovoj ostrvskoj zemlji u Indijskom okeanu, blizu istočne obale Afrike.

5. Raj za ljubitelje divljine

Prema podacima neprofitne organizacije Conservation International, samo 17 zemalja može da se pohvali velikim brojem različitih vrsta koje ne mogu da se pronađu na drugim mestima. 

Jedna od tih zemalja je i Madagaskar. Na ovom ostrvu se nalazi više od polovine svetske populacije kameleona i nekoliko desetina vrsta lemura.

Madagaskar je pravi raj i za ptice, pa se tako na ovom ostrvu može pronaći jedinstvena i retka vrsta ptica iz reda kreštalica long-tailed ground roller. 

6. Dom neobičnih životinjskih vrsta

U nesvakidašnja stvorenja koja mogu da se pronađu maltene samo ovde spadaju surlaš sa vratom žirafe, lemur aj aj i malgaški džinovski pacov.

Ostrvo princa Leopolda, carstvo 200.000 parova

7. Jedna od najnesrećnijih mesta na svetu

Prema Svetskom izveštaju o sreći, Danska je najsrećnije mesto na Zemlji od 157 zemalja, praćena Švajcarskom, Islandom, Norveškom i Finskom.

Madagaskar se nalazi na 147. mestu, što kad uzmemo u obzir činjenicu da je takođe i jedno od najsiromašnijih mesta, uopšte ne iznenađuje.

Uprkos siromaštvu, na Madagaskar je nedavno stigao luksuzni turizam na najveće od pet ostrva na severoistočnoj obali Madagaskara Nosi Anko.

 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.