Kako stari mobilni telefoni mogu da pomognu u očuvanju prašuma?

Istraživač National Geographica Tofer Vajt otkrio je način da mobilne telefone iskoristi kao moćan alat u borbi za očuvanje životne sredine.

Kako stari mobilni telefoni mogu da pomognu u očuvanju prašuma? Foto: Facebook/Environmental Investigation Agency

Tofer Vajt je mnogo vremena proveo u šumi razmišljajući koliko ih brzo gubimo i na koji način bismo mogli da ih očuvamo.

Izgleda da je na pragu da pomogne očuvanje prašuma. Osmislio je jednostavnu, ali genijalnu strategiju: korišćenje starih mobilnih telefona kako bi se opažao zvuk uništavanja i seče drveća.

Šume i prašume širom sveta nestaju i to brzo, a njihov gubitak može imati velike posledice

Pogledajte i Kako bi svet izgledao kad bi nestale sve prašume? (VIDEO)

„Mislio sam da je u pitanju samo zaštita malih područja i životinja. Ali ne, gubitak šuma je jedan od najvećih uticaja na klimatske promene“, kaže Vajt.

Između 50 i 90 odsto seče prašuma u svetu se dešava ilegalno, a detektovanje motornih testera i drugih zvukova povezanih sa sečom može biti veoma teško, zato što je vazduh ispunjen kakofonijom prirode.

Zato je Vajt razvio sistem u kojem omogućava mobilnom telefonu da se puni solarnim ćelijama, potom mu prikači dodatni mikrofon i sluša. Odatle, uređaj može da detektuje zvukove motorne testere na skoro 2 km udaljenosti.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...