Šta je zajedničko pticama, pčelama i ljudima?

Istraživanja sa Univerziteta u Kaliforniji otkrivaju koja je spona i zajednička crta između nas, ptica i pčela.

Šta je zajedničko pticama, pčelama i ljudima? Foto: Profimedia

Analizom skoro 4.000 studija o ponašanju životinja, psiholozi sa Berklija Mikel Delgado i Frenk Salovej pratili su određena ponašanja kod nekih životinja, kao što su marljivost, istrajnost, opreznost i samodisciplina. 

Kao i kod ljudi, savest kod životinja, koja podrazumeva trud, obraćanje pažnje na detalje i nastojanje da se uradi ispravna stvar, donosi brojne prednosti u lovu i okupljanju, privlačenju partnera, razmnožavanju i odbrani od predatora. 

„Pčele radilice koje uklanjaju ostatke uginulih pčela iz svojih košnica imaju mnogobrojnije potomstvo, a ptice koje svoje gnezdo održavaju urednim manje su podložne napadima predatora“, rekao je Delgado. On ističe i da je pevanje kod ptica ključno za uspeh parenja. 

Tako slični, a tako različiti: Najzanimljivije sličnosti između čoveka i šimpanze

Kod nekih vrsta ptica ženke biraju mužjaka koji je izgradio najbolje gnezdo i to na lokaciji koja je skrivena od predatora. 

Neka prethodna istraživanja utvrdila su postojanje otvorenosti, ekstraverzije, prijatnosti i neurotičnosti kod životinja. Ovo je, međutim, prvi put da je utvrđeno postojanje savesnosti u životinjskom carstvu. 

Delgado smatra da je razlog toga suviše usko definisan pojam savesnosti na koji se gledalo isključivo kao na ljudsku osobinu temeljenu na emocijama, namerama i moralnosti.

Izvor: B92ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.