Norba, drevni italijanski grad protkan burnom istorijom

Suočeni s porazom, drevni narod Norba je odlučio da svoj grad spali do temelja pre nego da padne u ruke Rimljana.

Norba, drevni italijanski grad protkan burnom istorijom Foto: Profimedia

Većina Italijana nikad nije čulo za drevni grad Norbu, koji se jednom nalazio oko 50 km južno od Rima.

Smešten na rubu litice planinskog lanca Lepini, u zapadnoj italijanskoj regiji Lacio, Norba, sada u ruševinama, jedan je od najbolje očuvanih primera gradskog planiranja unazad nekoliko hiljada godina. Njegov položaj je gotovo neprobojan, okružen zidom izgrađenim od kolosalnih krečnjačkih stena, u kojem je postojao samo jedan način da se uđe i izađe, piše BBC Travel.

Grad gleda na nekadašnju, malarijom inficiranu močvaru, koju je Musolini isušio tokom 1930-ih godina, a koja je nekad predstavljala idealan položaj za nadgledanje neprijateljskih trupa. Nekoliko stražarskih kula iz Norbe su i dan-danas očuvane i stoje kao čuvari napravljeni od kamena.

Bormida, napušteno italijansko selo koje nudi 2.000 evra svakom novom stanovniku

Prema mitu, džinovski ljudi poznatiji kao kiklopi su podizali masivne stena kako bi izgradili zid koji je stvorio poligon oko grada širok 38 hektara. Ovi blokovi od tamnosivog krečnjaka su odoleli vremenu, preživeli brojne pljačke, zemljotrese i poplave. Tokom ere malarijom zaraženog područja koja je trajala poslednjih nekoliko vekova, mnogi stanovnici sela su svoj zaklon potražili unutar drevnih zidova Norbe.

Kada se uđe kroz glavnu kapiju Porta Mađore, ceo drevni grad se pruža ispred. Hrpe kamenja koje prikazuju temelje nekadašnjih kuća i prodavnica i ostaci bastiona visokih 13 m sada su obrasli zelenilom, a od termalnih kupatila su ostali duboka udubljenja.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.