Bukurešt, "mali Pariz" istoka: 9 razloga da posetite prestonicu Rumunije

Prošetajmo gradom koji svojim posetiocima poklanja delić svog kulturno-istorijskog bogatstva, uživanje u predivnim parkovima i najvećoj zgradi u Evropi.

Prostrana Palata parlamenta

Impozantna građevina predstavlja najtežu zgradu na svetu, najveću zgradu u Evropi i drugu po veličini upravnu zgradu na svetu (posle Pentagona). Palata parlamenta je poznata i po svojoj raskonošnosti i kiču, luksuzu koji je Čaušesku predvideo za sebe pre nego što je smenjen s vlasti.

Ostaci Malog Pariza

Bukurešt je jednom bio poznat kao Mali Pariz, glavni grad koji je procvetao za vreme Karola I Rumunskog, koji je angažovao francuske arhitekte da gradu daju veliki sjaj. Stoga ne propustite da prošetate Avenijom Pobede, u kojoj se nalaze neke od najelegantnijih zgrada i spomenika. Palata Kantakuzina je jedna od najekstravagantnijih zgrada koja sad predstavlja muzej rumunskog kompozitoru Žoržu Enesku. 

Najlepša knjižara u Evropi

U predivnoj zgradi iz XIX veka je smeštena Carturesti Carusel, možda jedna od najzadivljujućih knjižara na svetu. 

Parkovi

Bukurešt je prepun prelepih parkova, a najstariji, osmišljen sredinom XIX veka jeste Cismigiu Gardens. U parku Herastrau se nalazi i teatar na otvorenom, kao i područja za rekreaciju. Možda najlepšim se smatra park Kerol koji je završen 1906. godine. U njemu se nalazi rumunska grobnica nepoznatog vojnika, kao i teatar na otvorenom u rimskom stilu.

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.