Udaljeni Tarutao na Tajlandu: Rajsko ostrvo obavijeno mračnom prošlošću

Tarutao je jedno od najlepših ostrva u Tajlandu, ali njegove bele plaže i prašume su nekada bile dom najvećih zatvorenika i pirata.

Udaljeni Tarutao na Tajlandu: Rajsko ostrvo obavijeno mračnom prošlošću Foto: Profimedia

Ostrvo Tarutao možda je, sa svojim praznim prelepim plažama i džunglama koje vrve od divljeg života, jedno od poslednjih istinskih rajskih predela u jugoistočnoj Aziji. Ipak, ovo udaljeno ostrvo u južnom delu Andamanskog mora je poznatije po svojoj iznenađujućoj mračnoj prošlosti, piše BBC.

Morski nacionalni park Ko Tarutao na Tajlandu obuhvata neke od najlepših ostrva u zemlji. Iako se razvoj i modernizacija vidi u većini ostrva, 51 ostrvo je i dalje nastavilo da čuva idilične plaže s belim peskom, zalive i zeleno tropsko lišće, a Tarutao, najveće ostrvo u parku, se ne razlikuje.

Tropski zatvor

Međutim, Tarutao nije uvek bilo povezivano s lepotom. U kasnim 1930-im godinama, tajlandska uprava je tragala za kaznenom kolonijom koja bi mogla da smanji gužvu u zatvorima u Bangkoku, pa se odlučila za Tarutao. Smešten na 40 km od obale na jugozapadu Tajlanda, udaljenost Tarutaa je otežavala mogući beg iz zatvora.

Do 1939. godine, ostrvo je bilo naseljeno nekolicinom okorelih kriminalaca i političkih zatvorenika. Oni su živeli u malim kolibama koje su bile razbacane po šumi, a granicu im je predstavljalo okolno more.

Kada je Drugi svetski rat stigao u Jugoistočnu Aziju 1941. godine japanskom invanzijom Tajlanda, Tarutao je prestao da dobija hranu i medicinsku pomoć s kopna, a zatvorenici i čuvari su morali da se odluče za piratski način života da bi opstali.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.