Vodič kroz svet skrivenih dragulja 14. Noći muzeja: 12 mesta koje obavezno treba da posetite

Ovogodišnja, četrnaesta po redu, Noć muzeja uz premijerno otvaranje veličanstvenih zdanja i ekskluzivnih lokacija, doneće više od stotinu zanimljvih sadržaja koje posetioci 20. maja nikako ne bi trebalo da propuste.

Vodič kroz svet skrivenih dragulja 14. Noći muzeja: 12 mesta koje obavezno treba da posetite Foto: Promo

U narednim redovima predstavljamo izložbe koje su skriveni dragulji 14. Noći muzeja i čekaju da budu otkriveni.

Beograđani će morati da naprave težak izbor jer se u glavnom gradu Noć muzeja održava na 68 lokacija a sve traje osam časova, od 17 pa do jedan sat iza ponoći.

Neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice 20. maja. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte. 


Foto: Promo

Pravi kuriozitet ovogodišnje manifestacije biće otkriven u Šejh Mustafinom Turbetu, na Dorćolu, gde će biti predstavljen jedan od najstarijih Kurana na svetu, koji potiče iz 16. veka i samo za ovu noć stiže iz privatne kolekcije na razgledanje svim posetiocima, u koju se nakon Noći muzeja vraća.


Foto: Promo

U Belom dvoru specijalno za Noć muzeja, pripremljena je izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika.  Biće predstavljena i čuvena fotografija koja je načinjena u hotelu „Njujorker“ prilikom susreta kralja Petra II sa Teslom 1942. godine.

U Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu svi zainteresovani, samo u Noći muzeja, dobiće priliku da vide kako su izgledale i kako su se menjale policijske uniforme kroz vreme, koje se sve oružje koristilo, ali i ordenje koje se dodeljivalo. Specijalno zanimljiv deo ove priče čine policijska vozila koja su se koristila od pedesetih naovamo. Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ predstavlja se u Noći muzeja jedinstvenom i neponovljivom izložbom o istorijatu srpske policije pod nazivom „Hladna glava, vrelo srce, čiste ruke!“

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.