Da li je ovo najzagađenije ostrvo na svetu: Henderson, ostrvo plastike

Iako je jedno od najizolovanijih mesta na svetu, na ovom ostrvu se nalazi skoro 18 tona plastičnog otpada, a od količine smeća se ne vidi čak 68 odsto celokupnog ostrva.

„Putovala sam do nekih od najudaljenijih ostrva na svetu i priča je uglavnom ista - plaže su prepune tragova ljudske aktivnosti iako ljudska noga na njih nikad nije kročila. Međutim, nadala sam se da će izolovanost Hendersonu pružiti barem neku sigurnost. Potpuno sam pogrešila. Količine đubreta su me ostavile bez reči i zato sam do takvih detalja dokumentovala ono što smo zatekli“, kaže Lavers. 

Ona je pronašla i stotine kraba koje žive u đubretu i kao "kućice" koriste čepove flaša, pakovanja za šminku, a jednu je našla u glavi plastične lutke. 

Što je najčudnije od svega, Henderson ostrvo nalazi se na listi svetskog nasleđa pod zaštitom Uneska i jedno je od retkih atola koji su praktično netaknuti. 

Ostrvo pokazuje izvanredan biodiverzitet, budući da ima samo 3.700 hektara - na njemu živi čak 10 endemskih vrsta biljaka i četiri kopnene vrste ptica. 

Lavers kaže da je ovo ostrvo dokaz da ne postoji mesto na Zemlji koje je pošteđeno plastičnog otpada.

Izvor: B92

*Zapratite našu novu Fejsbuk stranicu >>> https://www.facebook.com/natgeo.rs/ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.