LONDON ISPOD LONDONA: Šta se krije ispod jedne od najstarijih evropskih prestonica?

Podstaknuti naglim razvojem građevinskih radova, arheolozi kopaju duboko ispod Londona. Evo šta su pronašli...

Poseban izazov za arheologe jeste to što je današnji London metropola sa osam miliona stanovnika, išpartana prometnim ulicama, puna oblakodera i monumentalnih građevina. Prilike da zavirite ispod asfalta i proučite arheološki bogato zemljište vrlo su retke i kratkotrajne. Ali savršenom kombinacijom više krupnih građevinskih poduhvata u arheološkom srcu Londona stvorena je nesvakidašnja šansa da se baci pogled ispod površine i istraži daleka prošlost ovog grada.

Pronađeno je ogromno arheološko blago. Milioni artefakata iz nekadašnjeg života ljudi pored reke Temze – od ranog mezolita pre 11.000 godina do poznog viktorijanskog doba s kraja XIX veka. Otkrivene su kosti hiljada običnih Londonaca sahranjenih na grobljima koja su pre nekoliko vekova zatrpana, nadzidana i zaboravljena.

Rešena misterija iz 1952. godine: Šta je prouzrokovalo smrtonosnu maglu u Londonu?

„Ova iskopavanja nam omugućavaju da steknemo izvanredan uvid u život Londonaca kroz vekove”, kaže Don Voker, osteolog, odnosno stručnjak za kosti iz Londonskog arheološkog muzeja. „Tada shvatite koliko svi mi igramo sitne, prolazne uloge u jednoj vrlo dugoj priči.”

Jedno od najranijih poglavlja te priče izašlo je na svetlost dana posle 2010. godine, na gradilištu od 1,2 hektara, gde je fi nansijska korporacija Blumberg podizala zgradu za svoje evropsko sedište. Zgrada se gradila u nekadašnjem obućarskom kvartu, gde su te zanatlije radile još od rimskog doba. Ispostavilo se da je rupa za temelje, duboka 12 metara, jedno od najznačajnijih nalazišta iz ranog rimskog perioda u Londonu.

Dok su uklanjani slojevi zemlje, ukazivale su se čitave ulice sa sve radnjama, drvenarijom, ogradama, domovi s dvorištima. S obzirom na to da potiče iz 60. godine nove ere ili kasnije, lokalitet je bio zapanjujuće dobro očuvan, tako da su ga arheolozi nazvali Severnom Pompejom. Tokom iskopavanja pronađeno je više od 14.000 artefakata: kovanica, medaljona, kalajnih pločica, keramičkih lampi, 250 kožnih čizama i sandala, sakupljeno je više od 900 kutija grnčarije.

„Bila je to najveća količina sitnih artefakata koja je ikada pronađena na jednom lokalitetu u ovom gradu”, kaže arheolog Sejdi Votson, koja je u ime Londonskog arheološkog muzeja nadgledala iskopavanje. „Stekli smo dosad neviđeni uvid u svakodnevni život Londona u rimsko doba.”

Grad kulture, istorije i prirode: Samo 10 od bezbroj fenomenalnih razloga da posetite London

Pronađeno je oko 400 retkih drvenih tablica za pisanje, od kojih su na nekima slova i dalje bila čitljiva, zatim razni ugovori i poslovni dokumenti. Otkriveni su spiskovi predmeta za nabavku, pozivi na slavlja i jedan ugovor o prodaji mlade robinje. Lokalitet je ostao izvanredno očuvan zahvaljujući rečici Volbruk, koja je nekada proticala kroz središte rimskog Londinijuma i ulivala se u Temzu. Njeno močvarno priobalje i okolna vresišta konzervirali su gotovo sve što je u njih upalo. „Stara, dobra engleska vlaga”, kaže Votsonova kroz smeh. „Zahvaljujući Temzi i njenim pritokama London je jedna od najboljih sredina za očuvanje artefakata. Kožni, drveni i metalni predmeti koji bi drugde istrulili ili bi ih pojela rđa ovde se pojavljuju u izvanredno dobrom stanju.”...

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.