Čak 94 odsto se nalazi pod vodom: Zelandija, skriveni osmi kontinent

Poslednje dve decenije geolozi pokušavaju da skrenu pažnju na nepravedno zapostavljeni kontinent, koji se skoro ceo nalazi ispod površine Pacifika.

Zaronjeni kontinent

Zelandija se prostire na površini od oko pet miliona kvadratnih kilometara. Zavidna površina – samo za jednu trećinu manja od susedne Australije. Međutim, trik je u tome što se čitavih 94 odsto nalazi ispod površine Pacifika. Ono što nije pod vodom uglavnom čini tri poznate kopnene mase: Severno i Južno ostrvo Novog Zelanda i Novu Kaledoniju, kao i još neka manja ostrva razbacana po susedstvu, a koja izviru iz Tihog okeana. Glavna sila se nalazi pod vodom. 

Masom dominiraju dva grebena, između kojih se nalazi centralni procep. Vrhovi grebena dostižu visinu između  hiljadu i hiljadu i po metara, od kojih se neki izdižu iznad nivoa mora i formiraju kamenita ostrva.

Geolozi smatraju da se Zealandija odvojila od Australije pre oko 60 miliona godina, a da je poslednjih 23 miliona gotovo potpuno potopljena. Sama Australija je pre toga bila deo južnog superkontinenta Gondvane, od koje se odvojila pre oko 90 miliona godina, ostavivši iza sebe, na jugu, Antarktik. Zealandija je do sada u najboljem slučaju bila pominjana u kontekstu mikrokontinenta ili kontinentalnog fragmenta, ali je 1995. godine po prvi put prezentovan slučaj u kom su se geolozi založili za njen konkretniji status.  

Kontinentalna slagalica: Kako je nastala teorija o prakontinentu? 

Skriveni kontinent leži na sopstvenoj kontinentalnoj ploči, jasno i precizno odvojenoj i značajno debljoj od okeanske kore, iznad koje se nalazi. Ima jasno definisane granice koje je distanciraju od okolne oblasti. Ovo su veoma važne geološke odlike na kojima je, između ostalog, i bazirana tvrdnja da Zealandija zaslužuje status kontinenta. 

Nova Kaledonija se nalazi na krajnjem severu podvodnog kontinenta, dok se Severno i Južno ostrvo Novog Zelanda uzdižu na način koji seče njegovu ploču na pola. Novi Zeland se nalazi na veoma dinamičnoj granici između Pacifičke i Indo-australijske tektonske ploče, što se i uzrok izuzetne lepote planinskih lanaca ove zemlje, ali takođe i nesrećne okonosti u vidu čestih zemljotresa. Sasvim suprotno, Australija je geološki karakteristična upravo po tome što u potpunosti leži na svojoj tektonskoj ploči, bezbedna od zemljotresa, ali sa, donekle, monotonim pejzažom.

Borba za priznanje >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.